ßßß Cookit - przepis na Tarta z jarmużem

Tarta z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Jarmuż wraca na polskie stoły. Jest smaczny i zdrowy. I coraz łatwiej dostępny. Najlepiej kupować go jesienią, po pierwszych przymrozkach, bo wtedy traci swoją goryczkę. Zblanszowany świetnie się mrozi. Można go przyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników.
1 ciasto francuskie
2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści)
4 pieczarki
2 średnie pomidory
mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć)
3 ząbki czosnku
kilka oliwek
4 łyżki masła
100 g sera mozarella lub feta lub innego
sól, pieprz
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni.
Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony.
Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi oliwkami.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jarmuzem.html