ßßß
1 ciasto francuskie2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści)4 pieczarki2 średnie pomidorymięso z 1 gotowanego udka (można pominąć)3 ząbki czosnkukilka oliwek4 łyżki masła100 g sera mozarella lub feta lub innegosól, pieprzPieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni.Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony.
Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi oliwkami.