Wykonanie
Jak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych
makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno
makaron jak i
mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo sposobów, dziś połączyłem go z
bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu .
Składniki :10 szt
makaronu Conchiglioni Rigata20 szt
bobu3
suszone pomidory2 plastry
surowego boczkubazyliabazylia czerwona1 łyżka
oliwy z oliwekPrzyprawy :
zioła toskańskie
Makaron wkładamy do pojemnika na
ryż i układamy pojemnik na 1 poziomie parowaru.
Bób płuczemy i przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury i wkładamy na 2 poziom urządzenia.Zalewamy wrzątkiem conchiglioni,
bób i pojemnik na
wodę.Włączamy parowar na 13 minut.Poprzednio
bób robiłem 20 minut, teraz chciałem zrobić trochę bardziej twardy, do tego pojemnik do przechowywania żywności jest dużo cieńszy niż pojemnik na
ryż, także szybciej się w nim
zrobi. Czas, po którym według Was
bób będzie najlepszy, najlepiej próbować samemu metodą prób i błędów :)
Suszone pomidory i plastry
boczku kroimy na kawałki.
Bazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu urządzenia
bób odcedzamy i obieramy ze skórki.
Makaron po wyjęciu polewamy
oliwą z oliwek, posypujemy
ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt
bobu i kawałkami
suszonego pomidora i
boczku.Nadziewany
makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami
bazylii.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam