ßßß Cookit - przepis na Galaretka z cydru z parowaru

Galaretka z cydru z parowaru

nazwa

Wykonanie

Jednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :)
Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)
Składniki :
1 butelka 400ml Green Mill Cider
2 łyżki cukru brązowego
1 laska cynamonu
3 łyżki żelatyny
2 plasterki jabłka
Cydr wlewamy do pojemnika na ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy laskę cynamonu. Laskę można połamać na mniejsze kawałki. Wstawiamy do parowaru i włączamy go na 5 minut.
Po 5 minutach gdy urządzenie się wyłączy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy oraz wyjmujemy kawałki laski cynamonu.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy z niego 2 plasterki, a z nich cienkie słupki.
Po ostygnięciu galaretki przelewamy ją do docelowego naczynia i dodajemy kawałki jabłka.
Czekamy aż galaretka stężeje i można wcinać :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/01/galaretka-z-cydru-z-parowaru.html