Wykonanie
Jednym z
hitów niedawnego Food Blogger
Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z
trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z
tymiankiem :) Doskonała była też
galaretka z cydru z nutką
cynamonu i tę
galaretkę właśnie zrobiłem :)Przepis na
galaretkę jest autorstwa Meat
Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)
![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_01_slash_galaretka-z-cydru-z-parowaru/l/-1804613466.jpg)
Składniki :1 butelka 400ml Green Mill Cider2 łyżki
cukru brązowego1 laska
cynamonu3 łyżki
żelatyny2 plasterki
jabłka![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_01_slash_galaretka-z-cydru-z-parowaru/l/1554413830.jpg)
Cydr wlewamy do pojemnika na
ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy
cukier, mieszamy i dodajemy laskę
cynamonu. Laskę można połamać na mniejsze kawałki. Wstawiamy do parowaru i włączamy go na 5 minut.
![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_01_slash_galaretka-z-cydru-z-parowaru/l/-1575932807.jpg)
Po 5 minutach gdy urządzenie się wyłączy dodajemy
żelatynę i dokładnie mieszamy oraz wyjmujemy kawałki laski
cynamonu.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy z niego 2 plasterki, a z nich cienkie słupki.Po ostygnięciu
galaretki przelewamy ją do docelowego naczynia i dodajemy kawałki
jabłka.Czekamy aż
galaretka stężeje i można wcinać :)
![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_01_slash_galaretka-z-cydru-z-parowaru/l/-1397953186.jpg)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam