Wykonanie
Jednym z
hitów niedawnego Food Blogger
Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z
trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z
tymiankiem :) Doskonała była też
galaretka z cydru z nutką
cynamonu i tę
galaretkę właśnie zrobiłem :)Przepis na
galaretkę jest autorstwa Meat
Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)
Składniki :1 butelka 400ml Green Mill Cider2 łyżki
cukru brązowego1 laska
cynamonu3 łyżki
żelatyny2 plasterki
jabłkaCydr wlewamy do pojemnika na
ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy
cukier, mieszamy i dodajemy laskę
cynamonu. Laskę można połamać na mniejsze kawałki. Wstawiamy do parowaru i włączamy go na 5 minut.
Po 5 minutach gdy urządzenie się wyłączy dodajemy
żelatynę i dokładnie mieszamy oraz wyjmujemy kawałki laski
cynamonu.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy z niego 2 plasterki, a z nich cienkie słupki.Po ostygnięciu
galaretki przelewamy ją do docelowego naczynia i dodajemy kawałki
jabłka.Czekamy aż
galaretka stężeje i można wcinać :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam