Wykonanie

Zdrowa przystawka,Dla smakoszy
buraków :)Kiedyś nie mogłam przełknąć
burakówobecnie bardzo lubię słodziutkie warzywka.Składniki (2 porcję):~2 średnie, okrągłe
buraki~150g
sereka śmietankowego/homogenizowanego naturalnego~1/4
papryki słodkiej~malutka
cebulka~3 listki
sałaty masłowej~szczypta:
sól,
pieprz,
bazylia
Wykonanie:
Buraki możemy albo gotować w skórkach przez 40 minut, albo każdą z osobna owinąć folią aluminiową, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec godzinę w 200 stopniach.Ja osobiście wolę je piec bo są słodsze :)Gdy
buraki ostygną łyżeczką wyciągamy środek
buraka i ją siekamy i wrzucamy do miseczki,
paprykę kroimy w małą kostkę,
cebulę w jeszcze mniejszą,
sałatę w plastry i dodajemy
serek i przyprawiamy, mieszamy i uzupełniamy pasą
buraczki.Najlepiej smakują chwilę po zrobieniu. Gdy leżą w lodówce
tracą smak.Pozostałość masy można śmiało wykorzystać jako pastę do
chlebka :)