ßßß Cookit - przepis na Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

nazwa

Wykonanie

Pyszne śniadanko, dla zorganizowanych
Dla zorganizowanych dlatego, że aby całość była ciepła należy wykonywać 3 rzeczy na raz :)
A mianowicie:
bułka-- jajko-- sos
Składniki (dla 1 os):
~jedna bułka pełnoziarnista
~plaster szynki/ chudego boczku
~1 jajko
~łyżeczka octu
~sól,
sos holenderski:
~łyżka masła
~jajko
~ łyżeczka soku z cytryny
~sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni, bez dodatku tłuszczu układamy boczek i podsmażamy z dwóch stron, wstawiamy
wodę w wyższym, małym garnku do przygotowania jajka w koszulce,
W oddzielnym garnku wstawiamy wodę do przygotowania kąpieli wodnej dla sosu.
Gdy boczek będzie podsmażony, przesuwamy go na brzeg patelni a na jego miejsce
wkładamy przekrojoną bułkę aby przypiekła się.
W garnku dla jajka w koszulce woda wrze wlewamy ocet, dodajemy szczyptę soli i łyżką robimy mały wir. W jak najmniejszej odległości od wody wbijamy jajko, zmniejszamy ogień,
gotujemy ok 2,5 min. Podczas gotowania lekko odrywamy jajko od dna.
gdy w drugim garnku woda wrze szykujemy metalową miskę do kąpieli, którą umiejscawiamy
nad wrzątkiem- do niej dodajemy, żółtko, sok z cytryny-mieszamy, następnie po łyżeczce rozpuszczone klarowane masło (gdy się masło rozpuści zdejmujemy białą piankę), i intensywnie mieszamy. Solimy i pieprzymy.
Im więcej dodamy masła tym sos będzie gęstszy.
Należy tutaj uważać na temperaturę by z sosu nie zrobić jajecznicy :)
Na talerz wykładamy kolejno:
bułkę, na nią usmażony boczek/ szynkę, następnie jajko w koszulce (wyciągnięte łyżką cedzakową) i polewamy wszystko sosem :)
Dla mnie osobiście sos jest zbędny, gdyż wystarczy mi samo rozlane żółtko z jajka w koszulce
Źródło:http://passionatanyprice.blogspot.com/2015/02/jajka-po-benedyktynsku.html