ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Robione przeze mnie pierwszy raz, ale już chwyciły za serce.
Bardzo lubię pralinki Raffaello, a kokosanki bardzo mi je przypominają. Gdyby miały kremowe nadzienie i migdał w środku, byłby to mój ulubiony odpowiednik oryginału :)
Wedle upodobań możemy je przytrzymać w piekarniku dłużej, aby się bardziej "opaliły". Mi smakowały takie jedynie lekko zarumienione. Proponuję upiec je na dwa razy i wybrać swoją ulubioną wersję :) Polecam gorąco.
Co potrzebujemy : (ok 25 sztuk)
180 g wiórek kokosowych
2 białka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną piane, a przy końcu dodajemy cukier puder.
Wsypujemy wiórki kokosowe oraz łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Na papierze do pieczenia układamy uformowane kulki.
Pieczemy w 170-180 stopniach przez około 15-20 minut.
SMACZNEGO :)
------------------------------------------
Przy okazji wątku o Kokosankach, chciałabym Was zachęcić do spróbowania zielonej herbaty SOTI .
Miałam okazję spróbować ją ostatnio pierwszy raz. Fanom zielonej herbaty na pewno przypadnie do gustu zwłaszcza, że możemy mieć ją zawsze przy sobie.
Zgodnie z informacjami producenta:
"SOTI Natural Gyokuro Green Tea
To jedyna prawdziwie parzona zielona herbata premium w butelce.
Przygotowana dla Ciebie z unikalnego gatunku zielonej herbaty Gyokuro, który został przez nas wybrany z powodu wysokiej zawartości naturalnych katechin, L-teaniny, garbników oraz antyoksydantów.
Nie dodaliśmy cukru, chemicznych koncentratów czy stewii.
Sposób w jaki zaparzyliśmy SOTI Natural gwarantuje unikalny zapach i wyjątkowy smak.
Nareszcie zielona herbata w butelce która zachowuje jej wszystkie walory - wygodnie i zdrowo!".
Jeśli temat Was zaciekawił - zapraszam na stronę www.sotinatural.com
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2015/08/kokosanki.html