Wykonanie
Sprawdzony przepis na pierniczki. Robiłam je pierwszy raz i już wiem, że za rok znów się u mnie pojawią. Są pyszne, delikatne i miękkie. Mają w sobie wszystko czego oczekuję od piernika.Wesołych Świąt Kochani! ;]

Co potrzebujemy:(na ok 150 pierników)1,5 kg
mąki1 kostka
margaryny0,5 kostki
smalcu300 g
miodu (może być sztuczny)2 szklanki
cukru4 łyżeczki
amoniaku50 g
kakao2 paczki
przyprawy korzennej6 jaj1.
Margarynę i
smalec roztopić. Dodać
miód i wsypać
przyprawę korzenną,
kakao.2. W rondelku z łyżką
margaryny "przepalić"
cukier na złoty kolor i wlać do gorącej masy. Następnie dodać
amoniak ciągle mieszając. Pozostawić do ostudzenia.3. Ubić 6 jaj, dodać do zimnej masy, wmieszać
mąkę, aż ciasto uzyska dość twardą konsystencję. Wyrobić na stolnicy, pozostawić na dzień lub dwa.4. Masę rozwałkowujemy na grubość ok 6 mm, wycinamy kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 8 minut.Dekorujemy czym tylko chcemy ;]Przechowujemy w zamkniętym pudełeczku.