ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka śmietankowe z dziurką

Ciasteczka śmietankowe z dziurką

nazwa

Wykonanie

Jak to sympatycznie brzmi :) A jeszcze lepiej smakuje. Na przepis natknęłam się na blogu Ósmy kolor tęczy . Ciasteczka zachwyciły mnie tym, że są banalne w wykonaniu i potrzeba tylko kilku składników, które prawie zawsze znajdują się w kuchni. Gdy nie mamy pomysłu na przekąskę do kawy, zostało mało czasu, w lodówce prawie nic nie ma, to te ciastka są idealnym pomysłem. Ciasteczka są bardzo kruche i wyczuwam w nich delikatny smak śmietany. Autorka przepisu porównała je do ciasta francuskiego i coś w tym jest. Teraz wiem, że będę często do nich wracać. Spróbujcie, a zrozumiecie :)
Co potrzebujemy:(ok 50 ciastek)
kostkę masła (200 g)
250 g mąki
4 czubate łyżki śmietany 12% (homo lub ukwaszona - ważne żeby była gęsta)
cukier
cukier waniliowy
1. W misce zagniatamy wszystkie składniki oprócz cukru. Ciasto jest klejące, więc możemy włożyć na pół h do lodówki, lub podsypać mąką i od razu rozwałkowywać (ja wybrałam drugi sposób-nie lubię czekać ;p). Wycinamy kółka z dziurką (użyłam szklanki i kieliszka). Ciasto powinno mieć nie mniej niż ok 5 mm grubości, bo inaczej ciężko będzie nam oderwać od stolnicy.
2. Do miseczki wsypujemy torebkę cukru waniliowego i dosypujemy zwykłego. Cukier wan. nie jest obowiązkowy, ja po prostu lubię delikatny posmak wanilii ;). Maczamy w nim wycięte krażki z jednej strony i wykładamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach, do zrumienienia, ok 15 minut. Trzeba pilnować, aby sie nie przypaliły. Ja jedną część miałam już gotową po 10 min.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/ciasteczka-smietankowe-z-dziurka.html