Wykonanie

Składniki:190 g
masła2 i 1/4 szklanki
mąki50 g
drożdży2 łyżki
cukrucukier waniliowy200 g kwaśnej
śmietany 12%Nadzienie:
marmoladaSposób przygotowania:1. Z
śmietany,
drożdży i
cukru robimy rozczyn, pozostawiając do wyrośnięcia.2.
Mąkę z posiekanym
masłem i
cukrem waniliowym wyrabiamy dodając rozczyn. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce całą noc.3. Kolejnego dnia ciasto wyrabiamy. Należy je rozwałkować, wyciąć koła i podzielić je na 8 części (tak jak pizzę) Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką
marmoladę i zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta.4. Rogaliki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.5. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut.Z przepisu wyszły mi 24 rogaliki.





SMACZNEGO!