ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy i szczęśliwa trzynastka:)

Tort czekoladowy i szczęśliwa trzynastka:)

nazwa

Wykonanie

W tym roku na trzynaste urodziny Kuby upiekliśmy TORT CZEKOLADOWY.
Bardzo czekoladowy:)
Kakaowy biszkopt, czekoladowa masa i czekoladowa dekoracja.
Happy Birthday Kuba!!!
Podstawą tortu jest biszkopt kakaowy - tym razem wyjątkowy.
Bardzo lekki i puszysty. Przygotowany nieco inaczej niż zwykle…
Ale mogę z pełną odpowiedzialnością przyznać - najlepszy biszkopt, jaki kiedykolwiek widziałam:)
Poszczególne warstwy tortu przełożone zostały czekoladowym kremem na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki.
Tort jest bardzo bogaty jeśli chodzi o smak, a zarazem lekki i wilgotny w środku.
Jeśli chodzi o torty, to największą trudność zawsze sprawia mi ich dekorowanie.
Tym razem znalazłam bardzo proste i zarazem efektowne rozwiązanie -
użyłam czekoladowych kulek z bezowym wypełnieniem.
Ale wbrew pozorom tort nie był za słodki.
Polecam bardzo!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki - biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Składniki - czekoladowa masa:
330 ml śmietanki kremówki 30%
2 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 233 g)
Dekoracja:
4 opakowania czekoladowych kulek (Lilastars Rispee - 4* 160g)
Przygotowanie - biszkopt:
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni (bez termoobiegu).
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
Dodawać po kolei żółtka, wciąż ubijając.
Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao i wymieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na podłogę (z wysokości ok. 40 cm).
Wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Przygotowanie - masa czekoladowa i dekoracja tortu:
Śmietankę podgrzać (prawie do wrzenia), zdjąć z palnika.
Dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do jej rozpuszczenia się.
Wystudzić.
Wystudzoną masą przełożyć blaty biszkoptu oraz wierzch i boki tortu.
Wierzch i boki tortu udekorować czekoladowymi kulkami.
Smacznego!
P.S. Przepis na biszkopt i pomysł na czekoladową masę pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/10/tort-czekoladowy-i-szczesliwa-trzynastka.html