Wykonanie
W tym roku na trzynaste urodziny
Kuby upiekliśmy TORT
CZEKOLADOWY.Bardzo
czekoladowy:)
Kakaowy biszkopt, czekoladowa masa i czekoladowa dekoracja.Happy Birthday
Kuba!!!


Podstawą
tortu jest
biszkopt kakaowy - tym razem wyjątkowy.Bardzo lekki i puszysty. Przygotowany nieco inaczej niż zwykle…Ale
mogę z pełną odpowiedzialnością przyznać - najlepszy
biszkopt, jaki kiedykolwiek widziałam:)Poszczególne warstwy
tortu przełożone zostały
czekoladowym kremem na bazie
gorzkiej czekolady i
śmietanki kremówki.Tort jest bardzo bogaty jeśli chodzi o smak, a zarazem lekki i wilgotny w środku.



Jeśli chodzi o
torty, to największą trudność zawsze sprawia mi ich dekorowanie.Tym razem znalazłam bardzo proste i zarazem efektowne rozwiązanie -użyłam
czekoladowych kulek z
bezowym wypełnieniem.Ale wbrew pozorom tort nie był za słodki.Polecam bardzo!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki -
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakaoSkładniki - czekoladowa masa:330 ml
śmietanki kremówki 30%2 i 1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 233 g)Dekoracja:4 opakowania
czekoladowych kulek (Lilastars Rispee - 4* 160g)Przygotowanie -
biszkopt:Piekarnik rozgrzać do 165 stopni (bez termoobiegu).
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce.Dodawać po kolei
żółtka, wciąż ubijając.Do masy jajecznej dodać
mąkę z
kakao i wymieszać delikatnie szpatułką.Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na podłogę (z wysokości ok. 40 cm).Wystudzić.Wystudzony
biszkopt przekroić na 3 blaty.Przygotowanie - masa czekoladowa i dekoracja
tortu:
Śmietankę podgrzać (prawie do wrzenia), zdjąć z palnika.Dodać
czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do jej rozpuszczenia się.Wystudzić.Wystudzoną masą przełożyć blaty
biszkoptu oraz wierzch i boki
tortu.Wierzch i boki
tortu udekorować czekoladowymi kulkami.Smacznego!P.S. Przepis na
biszkopt i pomysł na
czekoladową masę pochodzi ze strony mojewypieki.com.