Wykonanie
Zielony "super" koktajl planowałam zrobić od dawna.Kilka dni temu zakupiłam spirulinę i już nie było odwrotu:)Koktajl ma BARDZO zielony kolor, ale smakuje na prawdę bardzo dobrze.

Być może, patrząc na zdjęcie, trudno uwierzyć, że koktajl smakuje przede wszystkim
jabłkiem i
bananem... Ale tak właśnie jest. Intensywnie zielonego koloru dodaje spirulina -jedna z najbardziej pełnowartościowych roślin, jakie człowiekowi zaoferowała przyroda:) [zdrowie.wp.pl]

Co to jest spirulina?Spirulina to rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego
białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu.Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu.Wachlarz obecnych w spirulinie składników jest naprawdę szeroki: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.Spirulinie przypisuje się mnóstwo zbawiennych działań na organizm ludzki.Uważa się, iż barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne.Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej.Badania przeprowadzane na zwierzętach, sugerują bowiem, że spirulina może zwiększać produkcje przeciwciał, zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym
raka.Ta niepozorna alga stymuluje tworzenie
krwi i komórek macierzystych
szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom
cukru we
krwioraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.[źródło: zdrowie.wp.pl]

Wygląda na to, że warto spirulinę włączyć do codziennego menu,głównie ze względu na jej zdrowotne właściwości.A pod postacią koktajlu
owocowego będzie przyjemnym rozpoczęciem dnia i jednocześnie pożywnym oraz zdrowym śniadaniem.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1
banan1
jabłkosok wyciśnięty z połowy
cytryny1 łyżeczka spiruliny w proszku1-2 łyżki
syropu z agawy1/4 lub 1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować na koktajl.Doprawić do smaku
syropem z agawy lub miodem/cukrem oraz
sokiem z cytryny.Smacznego!