Uwielbiam awokado…Szczególnie w sałatkach....Awokado to tzw. "super owoc", ponieważ pełen jest wartości odżywczych.Aby docenić ten "dziwny" owoc trzeba wybrać okaz dojrzały i najlepiej - odmianę HASS.Ta odmiana awokado gwarantuje idealnie kremową konsystencję i doskonały smak.Kremowa konsystencja i doskonały smak awokado idealnie komponują się z sałatką na bazie świeżego "baby" szpinaku z dodatkiem pomidorków koktajlowych.Do całości warto też dodać orzeszki pinii i odrobinę twardego sera typu grana padano.Zwieńczeniem każdej sałatki jest oczywiście dressing - w tym przypadku najprostszy z możliwych: oliwa z oliwek i sok z cytryny doprawione solą i pieprzem.Taka sałatka będzie doskonała na lekką kolację lub lunch.Jest kolorowa, pełna smaku i bardzo zdrowa.A najważniejsze - bardzo prosta i absolutnie-nie-czasochłonna:)Awokado doskonale sprawdza się w sałatkach, ale ma też inne zastosowania.Można ten owoc wykorzystać do przygotowania aromatycznego dipu guacamole lub pasty kanapkowej. W każdym przypadku smakuje rewelacyjnie.Pozdrawiam,AsiaSkładniki (2 porcje):1 duże, dojrzałe awokado12-15 pomidorków koktajlowychgarść orzeszków piniowychlistki młodego szpinakugarść wiórków z seragrana padanooliwa z oliweksok z 1 i 1/2 cytrynysól i pieprzPrzygotowanie:Szpinak opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach.Orzeszki pinii uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.Przygotować dressing:połączyć sok wyciśnięty z 1 cytryny z kilkoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem.Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki lub wykroić małe kulki za pomocą specjalnego "przyrządu". Awokado skropić od razu sokiem z cytryny (aby nie zmieniło koloru).Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.Ser "pokroić" na wiórki z użyciem obieraczki do warzyw.Na szpinaku ułożyć awokado i pomidorki. Dodać wiórki serowe.Całość udekorować orzeszkami pinii i dressingiem.Smacznego!