ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany z ziarnami- idealny:)

Chleb gryczany z ziarnami- idealny:)

nazwa

Wykonanie

Przepisu na idealny chleb gryczany poszukiwałam od dawna.
I znalazłam!
Oczywiście w blogosferze :)
Puszysty, miękki, pyszny, zdrowy i prosty - to 5 słów, które najlepiej opisują ten chleb...
Zresztą, sami popatrzcie:)
Cała filozofia pieczenia chleba bezglutenowego polega na dodaniu odpowiedniej ilości ... wody.
Dzięki temu chleb w konsystencji nie przypomina kamienia, którym można okna wybijać.
Chleb jest puszysty, ładnie wyrasta i z powodzeniem konkuruje z chlebem pszennym:)
A konkurencja ta pod względem zdrowotnym staje się nierówna, gdyż chleb gryczany to jeden z najzdrowszych chlebów, jakie można sobie wyobrazić.
Chleb gryczany piekę bardzo często.
To chyba najlepszy chleb bezglutenowy, jaki udało mi się przygotować.
Co prawda jaglany jest chyba jeszcze zdrowszy, ale mam z nim kłopot...
Nie do końca odpowiada mi konsystencja i gorzkawy jego posmak.
Gryczany natomiast to dla mnie strzał w dziesiątkę:)
Myślę, że ten przepis na chleb gryczany już na stałe zagości w mojej kuchni.
Dla mnie - to chleb gryczany idealny.
Polecam bardzo!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (u mnie 2 bochenki):
500 g mąki gryczanej
1 szklanka mąki z amarantusa
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
garść nasion słonecznika
garść pestek dyni
garść siemienia lnianego lub nasion babki płesznik
750 ml lekko ciepłej wody
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą.
Ciasto powinno sięgać ok. 1/2 - 2/3 foremki, ponieważ urośnie.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 180 stopni (z termoobiegiem).
Chleb piec przez 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/05/chleb-gryczany-z-ziarnami-idealny.html