Wykonanie
Przepisu na idealny
chleb gryczany poszukiwałam od dawna.I znalazłam!Oczywiście w blogosferze :)Puszysty, miękki, pyszny, zdrowy i prosty - to 5 słów, które najlepiej opisują ten
chleb...Zresztą, sami popatrzcie:)

Cała filozofia pieczenia
chleba bezglutenowego polega na dodaniu odpowiedniej ilości ...
wody.Dzięki temu
chleb w konsystencji nie przypomina kamienia, którym można okna wybijać.
Chleb jest puszysty, ładnie wyrasta i z powodzeniem konkuruje z
chlebem pszennym:)A konkurencja ta pod względem zdrowotnym staje się nierówna, gdyż
chleb gryczany to jeden z najzdrowszych
chlebów, jakie można sobie wyobrazić.

Chleb gryczany piekę bardzo często.To chyba najlepszy
chleb bezglutenowy, jaki udało mi się przygotować.Co prawda jaglany jest chyba jeszcze zdrowszy, ale mam z nim kłopot...Nie do końca odpowiada mi konsystencja i gorzkawy jego posmak.Gryczany natomiast to dla mnie strzał w dziesiątkę:)

Myślę, że ten przepis na
chleb gryczany już na stałe zagości w mojej kuchni.Dla mnie - to
chleb gryczany idealny.Polecam bardzo!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (u mnie 2 bochenki):500 g
mąki gryczanej1 szklanka
mąki z
amarantusa7 g suchych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soligarść
nasion słonecznikagarść pestek dynigarść
siemienia lnianego lub nasion babki płesznik750 ml lekko ciepłej
wody3 łyżki
oleju roślinnego lub
oliwyPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej i oprószonej
mąką lub
bułką tartą.Ciasto powinno sięgać ok. 1/2 - 2/3 foremki, ponieważ urośnie.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika.Piekarnik nastawić na 180 stopni (z termoobiegiem).
Chleb piec przez 1 godzinę.Smacznego!