ßßß Cookit - przepis na Kokosowa tapioka z ananasem i/lub kiwi

Kokosowa tapioka z ananasem i/lub kiwi

nazwa

Wykonanie

Tapiokę widziałam wielokrotnie na wielu blogach kulinarnych i zawsze zastanawiałam się, jak smakuje.
Głównie dlatego, że wygląda obłędnie - jak małe perełki...
Wczoraj postanowiłam więc zmierzyć się z przepisem na kokosową tapiokę z owocami.
I okazało się, że smakuje całkiem nieźle - trochę jak ryż, ale nie do końca.
Głównie ze względu na konsystencję.
Z owocami - rewelacja!
Co to właściwie jest tapioka?
"Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku.
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka.
Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku.
Nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Perełki z tapioki używa się przeważnie do wyrobu deserów, pudingów oraz jako dodatek do słodkich napojów"
[źródło: kuchnieorientu.pl].
Ze wszystkich przepisów, z którymi się spotkałam, najbardziej spodobał mi się ten, w którym tapiokę gotuje się w mleku kokosowym. Obowiązkowym dodatkiem do tapioki są owoce. Ja użyłam ananasa i kiwi, jako, że na nasze sezonowe owoce przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać.
Taki deser świetnie smakuje również z mango, cząstkami pomarańczy, czy z ziarenkami granatu.
Polecam - pycha!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
ok. 200 g tapioki
1 duża puszka mleka kokosowego
opcjonalnie - pół szklanki wody
kilka łyżek syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
ulubione owoce
Przygotowanie:
Tapiokę ugotować do miękkości w mleku kokosowym.
Jeśli będzie zbyt gęsta - należy dodać wrzącą wodę.
Dosłodzić do smaku.
Ugotowaną tapiokę przełożyć do szklanki i ostudzić.
Udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/03/kokosowa-tapioka-z-ananasem-ilub-kiwi.html