Wykonanie
Ferie już się kończą, a ja na szczęście w jednym i niekontuzjowanym kawałku wróciłam z nart do domu:) Miło zaskoczyła mnie pogoda w Warszawie, a to oznacza tylko jedno - idzie wiosna!Czas na nowe przepisy!Całkiem niedawno kupiłam
mąkę gryczaną mając nadzieję, że znajdę jakiś ciekawy przepis z jej zastosowaniem. I tak właśnie trafiłam w
sieci na zdjęcia apetycznie wyglądających gofrów gryczanych - bezglutenowych. Przepis jest bardzo prosty, a efekt całkiem smaczny...No może nawet bardzo smaczny:) I zdrowy! :)

Gofry gryczane to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko.Takie gofry smakują inaczej niż tradycyjne, a więc spodobają się także tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty... albo zastanawiają się, w jaki sposób wykorzystać
mąkę gryczaną:)
Mąką gryczana - kilka słów:
Mąkę gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo
białka,
skrobi, witamin z grupy B i
soli mineralnych. Nie zawiera glutenu [źródło: niam.pl].✿ ✿ ✿
Mąka gryczana ma charakterystyczny, intensywny smak, znany wszystkim amatorom gryki. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodana do wypieków nadaje im przyjemną, ciemną barwę. Używana jest jako dodatek do
chleba, wypieków oraz do wyrobu
makaronów i naleśników [źródło: bezokruszka.pl].

Gofry gryczane mają bardzo ciekawy kolor. Wyglądają jakby były
czekoladowe:)Dzięki dodaniu
dżemu malinowego do ciasta zyskują także na smaku i konsystencji.To ciekawa i smaczna alternatywa tradycyjnych gofrów oraz świetna przekąska lub deser.

Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (ok. 8 sztuk):2 szklanki
mąki gryczanej1 łyżka
mąki ziemniaczanejłyżka esencji waniliowej2 szklanki
mleka4 łyżki
dżemu malinowegoPrzygotowanie:W naczyniu wymieszać składniki suche (oba rodzaje mąk), dodać
mleko oraz esencję
waniliową i dobrze wymieszać.Dodać
dżem malinowy i ponownie wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut.Podawać z
dżemem malinowym lub
cukrem pudrem.Smacznego!P.S. Przepis (nieco zmieniony) pochodzi ze strony tylkospobuj.blogspot.com.