Wykonanie
Święta już bardzo blisko... Ja prawie nie wychodzę z kuchni próbując różnych, nowych przepisów. Dlatego też dzisiaj chciałam podzielić się z
Wami pomysłem na zdrowy, ale bardzo świąteczny, słodki smakołyk -
trufle. Bardzo lubię je w tradycyjnej wersji - z
czekolady, bardzo polubiłam także wersję zdrowszą - z
suszonych owoców.I muszę powiedzieć, że takie
trufle są znakomite w smaku...

Kilkanaście sztuk można przygotować w kilkanaście minut.
Potem chwila w lodówce i
trufle są gotowe!Oczywiście w tym przypadku przepisu nie musicie trzymać się sztywno.Dodajcie ulubione
owoce, a
trufle udekorujcie według własnego pomysłu:)

Mimo, że
trufle z
suszonych owoców to wersja o wiele zdrowsza od tradycyjnej, to jednak nie znaczy, że smakują gorzej... powiedziałabym raczej, że inaczej!Są słodkie, delikatne i prezentują się uroczo.A co równie ważne - możemy się nimi zajadać bez obaw i wyrzutów sumienia.Polecam ogromnie!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na ok. 20 sztuk):100 g
suszonej żurawiny100 g
suszonych moreli100 g
rodzynek100 g suszonych
śliwek1 czubata łyżka
kakao1 łyżka roztopionego
oleju kokosowego (lub
masła)Dodatkowo:
kakao i
wiórki kokosowe do dekoracjiPrzygotowanie:Wszystkie
owoce zmiksować (ja użyłam malaksera) z dodatkiem
kakao i roztopionego
oleju kokosowego aż masa zacznie się łączyć. Nie musimy oczekiwać jednolitej masy, a jedynie drobno zmiksowanych
owoców.Z masy lepić kulki ok. 2 cm średnicy i obtoczyć w
kakao lub wiórkach
kokosowych.Przed podaniem schłodzić w lodówce.Smacznego!