ßßß
Ciasteczka owsiane są bardzo proste w przygotowaniu i można je nazwać wypiekiem ekspresowym. Przepis na nie znalazłam na stronie malacukierenka.pl, jednak musiałam go nieco zmodyfikować. Jako osoba, która niestety musi uważać na ilość cukru w codziennej diecie, musiałam z przepisu pozbyć się jak największej ilości cukru i masła. Cukier zastąpiłam syropem z agawy, a masło - olejem kokosowym. Mimo dość ryzykownych zmian ciasteczka udały się i smakowały na prawdę świetnie:)
Wierzę, że ciasteczka, które widzicie na zdjęciach to wypiek zdrowy i dodający energii.Bardzo lubię ich wygląd, a szczególnie zapach, jaki roznosi się po domu podczas ich wypiekania.Zachęcam i pozdrawiam,Asia ♥
Składniki (na ok. 20 ciasteczek):140 g suszonej żurawiny200 g płatków owsianych2 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g oleju kokosowego4 łyżki syropu z agawy lub miodu1 jajkoPrzygotowanie:Olej kokosowy rozpuścić w rondelku i dodać syrop z agawy. Wymieszać.Jajko roztrzepać w małej misce.Żurawinę posiekać nożem na mniejsze kawałki.W dużej misce zmieszać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i żurawinę. Dodać jajko, wymieszać i następnie dodać olej kokosowy z syropem z agawy. Wymieszać.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko nacisnąć, aby nadać im odpowiedni kształt.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (z termoobiegiem) przez 14 minut.Uwaga!Po upieczeniu ciastka będą sprawiały wrażenie, jakby się rozpadały. Należy je delikatnie i za pomocą szerokiego noża lub szpatułki przełożyć na zimny talerz i odczekać ok. 30 minut. Po tym czasie ciasteczka będą zwarte i gotowe:)Smacznego!