Wykonanie
Bardzo lubię przygotowywać
słodycze, które uważam za zdrowe dla siebie i mojej rodziny.Dlatego upiekłam dziś owsiane
ciasteczka z
żurawiną, które zawierają śladowe ilości
mąki i
cukru.Naturalna
słodycz żurawiny sprawia, że
ciastka pięknie pachną i smakują na prawdę wyśmienicie.
Ciasteczka owsiane są bardzo proste w przygotowaniu i można je nazwać wypiekiem ekspresowym. Przepis na nie znalazłam na stronie malacukierenka.pl, jednak musiałam go nieco zmodyfikować. Jako osoba, która niestety musi uważać na ilość
cukru w codziennej diecie, musiałam z przepisu pozbyć się jak największej ilości
cukru i
masła.
Cukier zastąpiłam
syropem z agawy, a
masło -
olejem kokosowym. Mimo dość ryzykownych zmian
ciasteczka udały się i smakowały na prawdę świetnie:)
Wierzę, że
ciasteczka, które widzicie na zdjęciach to wypiek zdrowy i dodający energii.Bardzo lubię ich wygląd, a szczególnie zapach, jaki roznosi się po domu podczas ich wypiekania.Zachęcam i pozdrawiam,
Asia ♥
Składniki (na ok. 20
ciasteczek):140 g
suszonej żurawiny200 g
płatków owsianych2 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
oleju kokosowego4 łyżki
syropu z agawy lub
miodu1
jajkoPrzygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić w rondelku i dodać
syrop z agawy. Wymieszać.
Jajko roztrzepać w małej misce.
Żurawinę posiekać nożem na mniejsze kawałki.W dużej misce zmieszać:
mąkę,
proszek do pieczenia,
płatki owsiane i
żurawinę. Dodać
jajko, wymieszać i następnie dodać
olej kokosowy z
syropem z agawy. Wymieszać.Z ciasta lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko nacisnąć, aby nadać im odpowiedni kształt.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (z termoobiegiem) przez 14 minut.Uwaga!Po upieczeniu
ciastka będą sprawiały wrażenie, jakby się rozpadały. Należy je delikatnie i za pomocą szerokiego noża lub szpatułki przełożyć na zimny talerz i odczekać ok. 30 minut. Po tym czasie
ciasteczka będą zwarte i gotowe:)Smacznego!