ßßß Cookit - przepis na Kokosowy ryż z mango i granatem

Kokosowy ryż z mango i granatem

nazwa

Wykonanie

Ryż na mleku dla niektórych osób oznacza jedno - kulinarny koszmar z przeszłości... Ja jednak całkiem miło go wspominam:) A w związku z tym, że już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ten deser (lub śniadanie), postanowiłam nieco zmodyfikować podstawowy przepis. Ryż ugotowałam w mleku kokosowym, a jako owocowy dodatek postanowiłam wykorzystać mango i granat.
Kokosowy ryż z owocami można potraktować jako deser, świetnie sprawdzi się również jako śniadanie dla tych, którzy lubią rozpocząć dzień na słodko. Dla zapracowanych i zabieganych, którzy lubią mieć przy sobie w ciągu dnia pracy domowy posiłek, można tę słodką przekąskę przygotować w słoiku. Poszczególne kolorowe warstwy prezentować się będą zachęcająco, no i z łatwością można słoik zakręcić i bezpiecznie przetransportować do pracy.
Taki ryż z owocami można modyfikować dowolnie i według własnych upodobań. W zasadzie sprawdzą się wszystkie owoce. Ci, którzy nie przepadają za mlekiem kokosowym, mogą użyć zwykłego. Również to, jak słodki będzie ten smakołyk zależy wyłącznie od Was...
Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda pozytywnie ostatnio nie nastraja... Pada deszcz i jest zimno... Dlatego też staram się nadrobić te pogodowe zaległości w kuchni:) A jest to możliwe, gdyż w prosty i smaczny sposób można wyczarować trochę słońca na talerzu:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (6 porcji):
1 szklanka ryżu (np. do risotto)
1 mała puszka mleka kokosowego
2 szklanki mleka
cukier/syrop z agawy do smaku
1 dojrzałe mango
1 owoc granatu
posiekane pistacje
listki świeżej melisy do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy oba rodzaje mleka i dodajemy ryż.
Ryż gotujemy w mleku do miękkości. Nie powinien się rozgotować!
Ryż dosładzamy do smaku i studzimy.
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę (można również zrobić mus).
Z granatu wydobywamy rubinowe ziarenka.
W szklance/słoiku układamy poszczególne warstwy: ryż, pistacje, mango i granat.
Całość dekorujemy świeżą melisą.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/kokosowy-ryz-z-mango-i-granatem.html