ßßß Cookit - przepis na Pasztet z pestek dyni i konfitura z czerwonej cebuli ☼

Pasztet z pestek dyni i konfitura z czerwonej cebuli ☼

nazwa

Wykonanie

Pasztet z pestek dyni "chodził za mną" od dłuższego czasu.
Poszukiwałam przepisu, który będzie bardzo prosty i bez dodatku mąki, czy chleba.
Niestety nie udało mi się takiego znaleźć, dlatego koniczna była kombinacja:)
I opłaciło się - pasztet wyszedł pyszny.
A jako dodatek do pasztetu świetnie sprawdziła się konfitura z czerwonej cebuli...
Taki pasztet jest bardzo prosty do wykonania.
Nie zawiedzie wegetarian i wielbicieli mięsnych przysmaków.
Świetny na śniadanie, doskonały jako przystawka lub przekąska w ciągu dnia.
I baaardzo zdrowy! Szczególnie jesienią:)
Pestki dyni mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Mnie przekonuje ich dobroczynny wpływ na włosy (zapobiegają wypadaniu) oraz duża zawartość witamin i mikroelementów.
Jadam je bardzo często, jednak pod postacią pasztetu odkryłam je niedawno.
I muszę przyznać, że pestki dyni uwielbiam w każdej wersji:)!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (pasztet):
1 szklanka wyłuskanych pestek dyni
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie - ulubione zioła
Przygotowanie:
Pestki dyni z marchewką i pietruszką ugotować w bulionie warzywnym do miękkości.
Całość zmiksować i dodać siemię lniane oraz sól i pieprz do smaku.
Przełożyć do natłuszczonej formy (ja użyłam 3 kokilek) i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45-60 minut.
Składniki (konfitura z czerwonej cebuli):
2 cebule
1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
1 płaska łyżka ciemnego syropu z agawy lub brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Dodać syrop/cukier i dusić do miękkości (na małym ogniu).
Dodać ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku i dusić jeszcze przez kilka minut.
Smacznego!
P.S. Nie mam pojęcia jak długo można te smakołyki przechowywać w lodówce, ponieważ nie udało mi się sprawdzić:)
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/09/pasztet-z-pestek-dyni-i-konfitura-z.html