ßßß
Taki pasztet jest bardzo prosty do wykonania.Nie zawiedzie wegetarian i wielbicieli mięsnych przysmaków.Świetny na śniadanie, doskonały jako przystawka lub przekąska w ciągu dnia.I baaardzo zdrowy! Szczególnie jesienią:)
Pestki dyni mają wiele prozdrowotnych właściwości.Mnie przekonuje ich dobroczynny wpływ na włosy (zapobiegają wypadaniu) oraz duża zawartość witamin i mikroelementów.Jadam je bardzo często, jednak pod postacią pasztetu odkryłam je niedawno.I muszę przyznać, że pestki dyni uwielbiam w każdej wersji:)!Pozdrawiam,Asia ❤
Składniki (pasztet):1 szklanka wyłuskanych pestek dyni1 mała marchewka1 mały korzeń pietruszkiok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego2 łyżki mielonego siemienia lnianegosól i pieprz do smakuopcjonalnie - ulubione ziołaPrzygotowanie:Pestki dyni z marchewką i pietruszką ugotować w bulionie warzywnym do miękkości.Całość zmiksować i dodać siemię lniane oraz sól i pieprz do smaku.Przełożyć do natłuszczonej formy (ja użyłam 3 kokilek) i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45-60 minut.Składniki (konfitura z czerwonej cebuli):2 cebule1 łyżka oliwy z oliwek lub masła1 płaska łyżka ciemnego syropu z agawy lub brązowego cukru1 łyżka octu balsamicznegosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.Dodać syrop/cukier i dusić do miękkości (na małym ogniu).Dodać ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku i dusić jeszcze przez kilka minut.Smacznego!P.S. Nie mam pojęcia jak długo można te smakołyki przechowywać w lodówce, ponieważ nie udało mi się sprawdzić:)