Wykonanie
Pasztet z pestek dyni "chodził za mną" od dłuższego czasu.Poszukiwałam przepisu, który będzie bardzo prosty i bez dodatku
mąki, czy
chleba.Niestety nie udało mi się takiego znaleźć, dlatego koniczna była kombinacja:)I opłaciło się - pasztet wyszedł pyszny.A jako dodatek do pasztetu świetnie sprawdziła się
konfitura z
czerwonej cebuli...

Taki pasztet jest bardzo prosty do wykonania.Nie zawiedzie wegetarian i wielbicieli
mięsnych przysmaków.Świetny na śniadanie, doskonały jako przystawka lub przekąska w ciągu dnia.I baaardzo zdrowy! Szczególnie jesienią:)
Pestki dyni mają wiele prozdrowotnych właściwości.Mnie przekonuje ich dobroczynny wpływ na włosy (zapobiegają wypadaniu) oraz duża zawartość witamin i mikroelementów.Jadam je bardzo często, jednak pod postacią pasztetu odkryłam je niedawno.I muszę przyznać, że
pestki dyni uwielbiam w każdej wersji:)!Pozdrawiam,
Asia ❤

Składniki (pasztet):1 szklanka wyłuskanych pestek dyni1 mała
marchewka1 mały
korzeń pietruszkiok. 1,5 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki mielonego
siemienia lnianegosól i
pieprz do smakuopcjonalnie - ulubione
ziołaPrzygotowanie:
Pestki dyni z
marchewką i
pietruszką ugotować w
bulionie warzywnym do miękkości.Całość zmiksować i dodać
siemię lniane oraz
sól i
pieprz do smaku.Przełożyć do natłuszczonej formy (ja użyłam 3 kokilek) i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45-60 minut.Składniki (
konfitura z
czerwonej cebuli):2
cebule1 łyżka
oliwy z oliwek lub
masła1 płaska łyżka ciemnego
syropu z agawy lub
brązowego cukru1 łyżka
octu balsamicznegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w półtalarki i zeszklić na patelni z dodatkiem
oliwy z oliwek.Dodać syrop/cukier i dusić do miękkości (na małym ogniu).Dodać
ocet balsamiczny oraz
sól i
pieprz do smaku i dusić jeszcze przez kilka minut.Smacznego!P.S. Nie mam pojęcia jak długo można te smakołyki przechowywać w lodówce, ponieważ nie udało mi się sprawdzić:)