Wykonanie
Fajnie jest
mieć w domu coś do chrupania. Najlepiej domowego, przygotowanego samodzielnie... Takim właśnie smakołykiem mogą okazać się "pieguski", czyli małe i słodkie, okrągłe
ciasteczka z
czekoladą i
bakaliami...Domowe pieguski pojawiły się na moim
stole po raz pierwszy stosunkowo niedawno. A to za sprawą sytuacji, która miała związek z czekoladowymi muffinami, które jakiś czas temu prezentowałam na blogu. Na fali fascynacji ich smakiem postanowiłam obdarować nimi Brata, który obchodził urodziny. Zamiast tradycyjnego
tortu przygotowałam 24
czekoladowe babeczki, które po ułożeniu na stojaku symbolizowały urodzinowy tort...Wychodząc od Brata stwierdziłam, że stojaka na muffiny zabierać ze sobą nie
będę i że odda mi przy okazji. Zażartowałam także, żeby pamiętał, że pustego stojaka się nie oddaje... I tak właśnie kilka dni temu stojak odzyskałam i w dodatku wypełniony domowymi pieguskami z
czekoladą i
rodzynkami. Słodkie, maślane, domowe... Czego chcieć więcej? Dzięki D&T:) Były pyszne. Zniknęły zaskakująco szybko...Doceniając fakt, że w studenckim życiu często brakuje czasu na domowe wypieki i biorąc pod uwagę to, że wypiek ten spełnił wszelkie wymagania słodkości i jakości - polecam wypróbowanie przepisu.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1 kostka miękkiego
masła1 szklanka
cukru1
jajko2,5 szklanki
mąki0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
sody1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 szklanka
rodzynekPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko i wymieszać.Do masy dodać
mąkę,
sodę oraz
sól i bardzo dokładnie wymieszać z pomocą miksera.Do przygotowanej masy dodać pokrojoną na małe kawałki
czekoladę i
rodzynki.Z powstałej masy uformować małe kulki (ok. 3 cm średnicy) i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach.Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Smacznego!