ßßß Cookit - przepis na Domowe bułeczki drożdżowe z czekoladą

Domowe bułeczki drożdżowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja często biję się z myślami podając dzieciom przekąski. Zdarzało się niejednokrotnie, że ze zdrowymi smakołykami wygrywały te niezdrowe, no i przede wszystkim słodkie. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis na domowe, drożdżowe bułeczki, który znalazłam w książce "A piece of cake". To receptura na klasyczne "buns" (drożdżówki), do których dodaje się owoce, budyń, czy bakalie. Ja na prośbę małych wielbicieli słodyczy dodałam kawałki gorzkiej czekolady...:) Moim zdaniem bułeczki wyszły dość zabawnie, ale najważniejsze, że były smaczne:)
Drożdżówki, które dzisiaj prezentuję nie są bardzo słodkie, dlatego z kubkiem herbaty/kawy mogą stanowić niecodzienny pomysł na szybkie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska w szkole, czy w pracy. Co prawda wymagają trochę cierpliwości - w końcu to ciasto drożdżowe, które musi sobie odpocząć, wyrosnąć, nabrać kształtu ... i ... znowu odpocząć i wyrosnąć... Ale od czasu do czasu - czemu nie? Nie jest to danie niskokaloryczne, czy dietetyczne. No ale w końcu nie każdy jest na diecie:) Tym bardziej, że dedykuję je najmłodszym:)
Pozdrawiam,
Asia
Przepis pochodzi z książki "A piece of cake" by Leila Lindholm.
Składniki:
300 ml mleka
50 g świeżych lub 14 g suchych drożdży
135 g cukru (ja użyłam brązowego)
1/2 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
1 duże jajko
660-720 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do temperatury ok 38 stopni, dodać drożdże i rozpuścić.
Do mikstury dodać cukier, sól, masło i jajko. Zamieszać.
Składniki przełożyć do dużej miski.
Dodać kilka łyżek mąki i wymieszać. Można użyć robota kuchennego - końcówka: mieszadło.
Stopniowo dodawać resztę mąki do uzyskania jedwabistej i elastycznej konsystencji.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Piekarnik nastawić na 200 stopni (bez termoobiegu).
Wyrośnięte ciasto uformować w bułeczki ok 10 cm średnicy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Do wyrośniętych bułeczek dołożyć kawałki gorzkiej czekolady lub inne, ulubione dodatki.
Bułeczki posmarować mlekiem lub rozmącony żółtkiem/jajkiem.
Pieczenie:
Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut lub do momentu ich zrumienienia się. 10 minut to czas pieczenia podany w książce kucharskiej, z której korzystałam. Ja piekłam kilka minut dłużej.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/domowe-bueczki-drozdzowe-z-czekolada.html