Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja często biję się z myślami podając dzieciom przekąski. Zdarzało się niejednokrotnie, że ze zdrowymi smakołykami wygrywały te niezdrowe, no i przede wszystkim słodkie. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis na domowe,
drożdżowe bułeczki, który znalazłam w książce "A piece of
cake". To receptura na klasyczne "buns" (drożdżówki), do których dodaje się
owoce,
budyń, czy
bakalie. Ja na prośbę małych wielbicieli
słodyczy dodałam kawałki
gorzkiej czekolady...:) Moim zdaniem bułeczki wyszły dość zabawnie, ale najważniejsze, że były smaczne:)Drożdżówki, które dzisiaj prezentuję nie są bardzo słodkie, dlatego z
kubkiem herbaty/kawy mogą stanowić niecodzienny pomysł na szybkie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska w szkole, czy w pracy. Co prawda wymagają trochę cierpliwości - w końcu to
ciasto drożdżowe, które musi sobie odpocząć, wyrosnąć, nabrać kształtu ... i ... znowu odpocząć i wyrosnąć... Ale od czasu do czasu -
czemu nie? Nie jest to danie niskokaloryczne, czy dietetyczne. No ale w końcu nie każdy jest na diecie:) Tym bardziej, że dedykuję je najmłodszym:)Pozdrawiam,
AsiaPrzepis pochodzi z książki "A piece of
cake" by Leila Lindholm.

Składniki:300 ml
mleka50 g świeżych lub 14 g suchych
drożdży135 g
cukru (ja użyłam brązowego)1/2 łyżeczki
soli150 g miękkiego
masła1 duże
jajko660-720 g
mąki pszennejPrzygotowanie:
Mleko podgrzać do temperatury ok 38 stopni, dodać
drożdże i rozpuścić.Do mikstury dodać
cukier,
sól,
masło i
jajko. Zamieszać.Składniki przełożyć do dużej miski.Dodać kilka łyżek
mąki i wymieszać. Można użyć robota kuchennego - końcówka: mieszadło.Stopniowo dodawać resztę
mąki do uzyskania jedwabistej i elastycznej konsystencji.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na 45-60 minut.Piekarnik nastawić na 200 stopni (bez termoobiegu).Wyrośnięte ciasto uformować w bułeczki ok 10 cm średnicy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.Do wyrośniętych bułeczek dołożyć kawałki
gorzkiej czekolady lub inne, ulubione dodatki.Bułeczki posmarować
mlekiem lub rozmącony żółtkiem/jajkiem.Pieczenie:Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut lub do momentu ich zrumienienia się. 10 minut to czas pieczenia podany w książce kucharskiej, z której korzystałam. Ja piekłam kilka minut dłużej.Smacznego!