Wykonanie

Dziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z
kapustą i "
grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są
grzyby a zwykłe
pieczarki . Na prawdziwe
grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami, ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki przyrządzam tu
pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka .* * *Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób):Ciasto:bezglutenowe ciasto pierogoweFarsz:500 g
pieczarekok. 300 g
kiszonej kapusty1
cebulasól,
pieprz,
oreganooliwa z wytłoczyn do smażenia
bułka tarta (bezglutenowa)kawałek
boczku do usmażenia na skwarkiWykonanie:

1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy.
Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy na
oliwie z
solą,
pieprzem i sporą ilością
oregano. Usmażone
pieczarki przekładamy do miseczki.

2.
Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na
oliwie.

3.
Kapustę też siekamy, następnie podsmażamy na
oliwie z
solą i
pieprzem. Następnie dodajemy do niej usmażoną
cebulkę i przysmażone wcześniej starte
pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy.

4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami
bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi .

5. Lepimy pierożki i...

6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy
boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto".

7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu i podajemy np. ze skwarkami.


