Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki i smaczny obiad i przede wszystkim bezglutenowy, ale to potrawka dla entuzjastów
tuńczyka, którym i ja jestem właśnie. W przepisie używam zmielonego
anyżu bez którego to danie się nie obejdzie, dlatego nie pomijajcie tego składnika. Mój
anyż udało mi się kupić w sklepie zielarskim .* * *Składniki (proporcje dla
trzech osób):3 łyżki
masła2 puszki
tuńczyka w oleju (ok. 260 g)150 ml kwaśnej
śmietanytarta skórka z cytrynysól,
pieprz czarny, zmielony
anyż250 g
makaronu bezglutenowego (np. typu penne)
natka pietruszkiWykonanie:

1.
Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy
makaron jak zwykle.

2. Gdy
masło się rozpuści to dorzucamy do niego
tuńczyka, którego rozdrabniamy widelcem.

3. Następnie przyprószamy
anyżem oraz tartą
skórką z cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy.

4. Teraz czas na
śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy.

5. Na końcu doprawiamy odpowiednio
solą i
pieprzem (tak sporo tego
pieprzu polecam).

6. Ugotowany
makaron przekładamy na patelnię, w której tworzyliśmy sos i mieszamy wszystko razem i gotowe. Podajemy posypane świeżą
natką pietruszki. Smacznego :-)


