Wykonanie
Przedstawiam najprostszy przepis na
makaron bezglutenowy na bazie
mąki kukurydzianej . Wbrew pozorom nie jest trudny ani specjalnie czasochłonny. Nie jest też elastyczny jak
makaron glutenowy, klasyczny. Jest twardszy, łamliwy, ale co najważniejsze, jest to
makaron możliwy do wykonania w domu . Nie ukrywam, że nie namawiam nikogo, by produkował
makaron przy każdym pomyśle na obiad
makaronowy, bo przecież bez problemu można kupić
makaron bezglutenowy w sklepie, ale namawiam do spróbowania własnych sił i od czasu do czasu skuszenia się na domowy
makaron, bo żywność wytworzona w domu, zawsze będzie przewyższać tę kupną i zawsze będzie zdrowsza . Ponadto, chciałam nauczyć się wytwarzać domowy
makaron bezglutenowy, bo mam w zanadrzu świetny przepis na lasagne, a tego typu
makaron bezglutenowy nie jest dostępny w sklepach, a więc można go bez problemu własnoręcznie wytworzyć na podstawie niniejszego przepisu. Serdecznie polecam:* * *Składniki (proporcje dla trzyosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko):200 g
mąki kukurydzianej2
jajkaodrobina
wodyWskazówka - dodanie 1 łyżeczki gumy guar znacznie ułatwia pracę z
ciastem :-)Wykonanie:
1. Zasada jest taka, że przy produkcji
makaronu czy to glutenowego czy bezglutenowego na 100 g
mąki potrzebujemy 1
jajko.
Mąkę wsypujemy do miseczki, w środku robimy dołek i w ten dołek wbijamy
jajka.
2. Widelcem zagarniamy
mąkę do
jajek i tak delikatnie mieszamy
mąkę z
jajkami. W razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody.
3. Następnie wysypujemy wszystko na blat i zaczynamy zagniatanie. Jest to trudne, ale możliwe :-)
4. W razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody i dalej zagniatamy.
5. I ciasto zagniecione, gotowe do rozwałkowania.
5. Wałkowanie jest trudne, najpierw trzeba kulę ciasta delikatnie w rękach najbardziej jak to możliwe rozpłaszczyć, starając się, by nie popękało za bardzo na krawędziach (dodatki typu guma guar czy guma ksantanowa eliminują tego typu problemy, ale staram się ich unikać). Obsypujemy blat
mąką i delikatnie wałkujemy, tak płasko jak to jest możliwe. Obsypujemy
mąką i zostawiamy do obsuszenia, jakieś 20 minut.
6. Kroimy
makaron według uznania, ja zrobiłam paseczki A następnie obracamy by obeschły
spody. Też jakieś 20 minut.
7.
Makaron wrzucamy delikatnie na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut. Ugotowany
makaron odcedzamy na durszlaku. Podajemy z ulubionym sosem, u nas dziś
sos neapolitański :-)A niebawem, na podstawie tego przepisu na
makaron LASAGNE :-)