Wykonanie
75 dag
cielęciny bez kości,4 łyżki
oleju,1 łyżka
masła,1 1/2 łyżki
mąki pszennej,3 łyżki
natki pietruszki,
sól,
pieprzSOS1/2 łyżki
mąki pszennej,1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina,1/2 szklanki
śmietanki 18 %25 dag wydrylowanyeh
wiśni,
Mięso opłukać i pokroić na pięć sznycli. Sznycle zbić tłuczkiem, oprószyć
solą oraz
pieprzem, obtoczyć w
mące i smażyć na rumiano na
oleju, pod koniec smażenia dodając
masło. Następnie przełożyć do innego naczynia.Przygotować sos: do tłuszczu po smażeniu sznycli wsypać
mąkę i krótko przesmażyć (nie rumienić). Zasmażkę rozprowadzić
winem i wymieszać ze
śmietanką. Dodać
wiśnie, gotować na małym ogniu 5-10 min, a następnie przyprawić do smaku
solą i
cukrem. Do sosu włożyć sznycle, aby się rogrzały. Następnie przełożyć je do salaterki, polać sosem i posypać
natką. i Podawać z
ryżem i
zieloną sałatą.