ßßß Cookit - przepis na Sznycle cielęce z wiśniami

Sznycle cielęce z wiśniami

Wykonanie

75 dag cielęciny bez kości,
4 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
1 1/2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki natki pietruszki,
sól, pieprz
SOS
1/2 łyżki mąki pszennej,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1/2 szklanki śmietanki 18 %
25 dag wydrylowanyeh wiśni,
Mięso opłukać i pokroić na pięć sznycli. Sznycle zbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju, pod koniec smażenia dodając masło. Następnie przełożyć do innego naczynia.
Przygotować sos: do tłuszczu po smażeniu sznycli wsypać mąkę i krótko przesmażyć (nie rumienić). Zasmażkę rozprowadzić winem i wymieszać ze śmietanką. Dodać wiśnie, gotować na małym ogniu 5-10 min, a następnie przyprawić do smaku solą i cukrem. Do sosu włożyć sznycle, aby się rogrzały. Następnie przełożyć je do salaterki, polać sosem i posypać natką. i Podawać z ryżem i zieloną sałatą.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/sznycle-cielece-z-wisniami.html