ßßß Cookit - przepis na Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Wykonanie

50 dag mielonej wieprzowiny,
6 jajek,
6 łyżek bułki tartej,
6 łyżek mąki pszennej,
3 łyżki natki pietruszki,
sól,
pieprz;
do głębokiego smażenia:
olej
5 jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Wieprzowinę posolić, popieprzyć, dodać natkę i dokładnie wyrobić. Podzielić mięso na 5 części. Jajka obtoczyć w mące, włożyć po jednym do każdej porcji mięsa i uformować kule. Pozostałe jajko roztrzepać z 1 łyżką wody. Kule obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Panierka powinna grubo pokryć mięso, więc jeśli trzeba, należy panierowanie powtórzyć.
Kule smażyć 5-6 min w głębokim oleju o temperaturze 185°C. Jeśli tłuszcz będzie za gorący, mięso na powierzchni zacznie się: gwałtownie rumienić, a w środku pozostanie surowe. Usmażone kule osączyć na bibułce.
Podawać na zimno z surówkami.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/jajka-po-szkocku.html