Wykonanie
50 dag mielonej
wieprzowiny,6
jajek,6 łyżek
bułki tartej,6 łyżek
mąki pszennej,3 łyżki
natki pietruszki,
sól,
pieprz;do głębokiego smażenia:
olej5
jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Wieprzowinę posolić, popieprzyć, dodać
natkę i dokładnie wyrobić. Podzielić
mięso na 5 części.
Jajka obtoczyć w
mące, włożyć po jednym do każdej porcji
mięsa i uformować kule. Pozostałe
jajko roztrzepać z 1 łyżką
wody. Kule obtoczyć najpierw w
jajku, a następnie w
bułce tartej. Panierka powinna grubo pokryć
mięso, więc jeśli trzeba, należy panierowanie powtórzyć.Kule smażyć 5-6 min w głębokim
oleju o temperaturze 185°C. Jeśli tłuszcz będzie za gorący,
mięso na powierzchni zacznie się: gwałtownie rumienić, a w środku pozostanie surowe. Usmażone kule osączyć na bibułce.Podawać na zimno z surówkami.