Wykonanie
1
kurczak (1kg),30 dag ciemnoczerwonych
czereśni,10 łyżek
sherry,3 łyżki
masła,2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
musztardy,2 łyżki
natki pietruszki,1/2 łyżeczki łagodnej
przyprawy curry,1/2 łyżeczki
imbiru,
sólKurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na 4 porcje i oprószyć
solą.
Czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na
maśle. Kawałki
kurczaka obsmażyć z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Czereśnie umyć, osączyć, usunąć ogonki i pestki.
Mięso obłożyć
owocami. Posypać
natką pietruszki,
przyprawą curry oraz
imbirem.
Sherry wy mieszać z
musztardą.
Mięso polać
sherry, przykryć i zapiekać 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.Podawać z puree ziemniaczanym przyprawionym
imbirem i z marynowanymi
czereśniami.