Wykonanie

Torebka z perełkami tapioki kupiona w sklepie z azjatycką żywnością, który jest naszym stałym punktem weekendowych spacerów, dość długo czekała na swoją kolej. Pani w sklepie nie do końca wiedziała jak ma mi wytłumaczyć co można z tapioki zrobić. Niedawno, całkiem przypadkiem natknęłam się w jednej z knajpek na
kokosowy deser, który został zrobiony z tapioki na bazie
mleka kokosowego. Bingo. Deser miał przyjemną konsystencję budyniu i podano go ze słodkimi
malinami. Ja zdecydowałam się na nieco bardziej wyrazistą wersję - z
limonką.
Pudding można zrobić w wersji wegańskiej - tylko na bazie
mleka kokosowego, lub z dodatkiem
mleka krowiego. Wybrałam drugą wersję, bo nie lubię zbyt intensywnego zapachu
kokosa.Składniki:1 szkl. tapioki
mleko kokosowe* i/lub
mleko krowie (u mnie pół na pół)1 łyżka
cukrugalaretka limonkowa*Przygotowanie:1. Tapiokę zalej
mlekiem i zostaw na kilka godzin (na noc) aby perełki zmiękły.Po kilku godzinach dolej
mleka lub
wody, wsyp
cukier i gotuj tapiokę do miękkości (uwaga: należy często mieszać). Perełki nie powinny być twarde ani mączne w środku. Gdy masa zacznie gęstnieć, rozlej
pudding do miseczek, ostudź i wstaw do lodówki aby stężał.2. Na wierzch każdej porcji wyłóż ok. 2 łyżki
galaretki limonkowej.* Łatwy sposób na domowe
mleko kokosowe: szklankę wiórek
kokosowych zmiel lekko w blenderze, zalej 1,5 szklanki gorącej
wody, zblenduj dokładnie, Na sito wyłóż gazę, przelej
mleko, a następnie dokładnie odciśnij wiórki, które pozostały na gazie. Można powtórzyć proces zalewając wiórki ponownie, ale mniejszą ilością
wody np. 1/2 szkl.Takie domowe
mleko jest dość rzadkie (puszkowane jest zazwyczaj zagęszczane), ale po odstawieniu wytwarza się na nim kokosowa
śmietanka.** Ja miałam gotową
galaretkę, ale w łatwy sposób można przygotować ją samemu: 1
galaretkę cytrynową rozpuść w 400 ml. gorącej
wody, a następnie dodaj startą skórkę z
limonki oraz
sok z limonki. Odstaw do stężenia. Przed użyciem wymieszaj. Możesz posypać całość dodatkową porcją skórki z
limonki lub
cytryny.
Pudding smakuje dobrze również na ciepło i można go zjeść z dowolnymi dodatkami:
konfiturami,
owocami w
syropie, świeżymi
owocami,
sokiem etc.