ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z GALARETKĄ LIMONKOWĄ

KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z GALARETKĄ LIMONKOWĄ

nazwa

Wykonanie

Torebka z perełkami tapioki kupiona w sklepie z azjatycką żywnością, który jest naszym stałym punktem weekendowych spacerów, dość długo czekała na swoją kolej. Pani w sklepie nie do końca wiedziała jak ma mi wytłumaczyć co można z tapioki zrobić. Niedawno, całkiem przypadkiem natknęłam się w jednej z knajpek na kokosowy deser, który został zrobiony z tapioki na bazie mleka kokosowego. Bingo. Deser miał przyjemną konsystencję budyniu i podano go ze słodkimi malinami. Ja zdecydowałam się na nieco bardziej wyrazistą wersję - z limonką.
Pudding można zrobić w wersji wegańskiej - tylko na bazie mleka kokosowego, lub z dodatkiem mleka krowiego. Wybrałam drugą wersję, bo nie lubię zbyt intensywnego zapachu kokosa.
Składniki:
1 szkl. tapioki
mleko kokosowe* i/lub mleko krowie (u mnie pół na pół)
1 łyżka cukru
galaretka limonkowa*
Przygotowanie:
1. Tapiokę zalej mlekiem i zostaw na kilka godzin (na noc) aby perełki zmiękły.
Po kilku godzinach dolej mleka lub wody, wsyp cukier i gotuj tapiokę do miękkości (uwaga: należy często mieszać). Perełki nie powinny być twarde ani mączne w środku. Gdy masa zacznie gęstnieć, rozlej pudding do miseczek, ostudź i wstaw do lodówki aby stężał.
2. Na wierzch każdej porcji wyłóż ok. 2 łyżki galaretki limonkowej.
* Łatwy sposób na domowe mleko kokosowe: szklankę wiórek kokosowych zmiel lekko w blenderze, zalej 1,5 szklanki gorącej wody, zblenduj dokładnie, Na sito wyłóż gazę, przelej mleko, a następnie dokładnie odciśnij wiórki, które pozostały na gazie. Można powtórzyć proces zalewając wiórki ponownie, ale mniejszą ilością wody np. 1/2 szkl.
Takie domowe mleko jest dość rzadkie (puszkowane jest zazwyczaj zagęszczane), ale po odstawieniu wytwarza się na nim kokosowa śmietanka.
** Ja miałam gotową galaretkę, ale w łatwy sposób można przygotować ją samemu: 1 galaretkę cytrynową rozpuść w 400 ml. gorącej wody, a następnie dodaj startą skórkę z limonki oraz sok z limonki. Odstaw do stężenia. Przed użyciem wymieszaj. Możesz posypać całość dodatkową porcją skórki z limonki lub cytryny.
Pudding smakuje dobrze również na ciepło i można go zjeść z dowolnymi dodatkami: konfiturami, owocami w syropie, świeżymi owocami, sokiem etc.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/04/kokosowy-pudding-z-tapioki-z-galaretka.html