ßßß Cookit - przepis na KOKOSANKI JAGLANE

KOKOSANKI JAGLANE

nazwa

Wykonanie

Po świątecznym obżarstwie, dojadaniu mazurków, przerabianiu czerstwych babek drożdżowych na tosty, rozwijaniu z folii aluminiowej kawałków pasztetu, wyławianiu z zalewy marynowanych jajek, przyszedł czas na detoks. Ale jak tu odstawić słodycze tak z dnia na dzień? Nie da się :)
Jaglane kokosanki są dla tych, którzy nie mogą żyć bez ciasteczek. Oraz dla wegan i bezglutenowców. Zawierają co prawda trochę cukru, ale można go zastąpić jakimś innym, zdrowszym słodzikiem np. ksylitolem.
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej (dokładnie opłukanej w zimnej wodzie)
200 g gęstego mleka kokosowego
1 i 1/2 - 2 szkl. wiórków kokosowych
4 łyżki cukru brązowego
ew. polewa z gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotuj w 2 szklankach wody (ok.20 min.).
2. Gdy kasza jest ugotowana (wchłonie wodę) dodaj mleko kokosowe i cukier, wymieszaj aż składniki się połączą.
3. Wiórki kokosowe lekko zblenduj, tak aby były nieco drobniejsze. Można użyć również mąki kokosowej.
4. Do masy jaglanej dodaj wiórki, wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Kokosanki piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
6. Po ostygnięciu, ciasteczka można polać polewą z gorzkiej czekolady.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/04/kokosanki-jaglane.html