Wykonanie

Po świątecznym obżarstwie, dojadaniu mazurków, przerabianiu czerstwych babek
drożdżowych na tosty, rozwijaniu z folii aluminiowej kawałków pasztetu, wyławianiu z zalewy marynowanych
jajek, przyszedł czas na detoks. Ale jak tu odstawić
słodycze tak z dnia na dzień? Nie da się :)Jaglane kokosanki są dla tych, którzy nie mogą żyć bez
ciasteczek. Oraz dla wegan i bezglutenowców. Zawierają co prawda trochę
cukru, ale można go zastąpić jakimś innym, zdrowszym słodzikiem np.
ksylitolem.Składniki:1 szkl.
kaszy jaglanej (dokładnie opłukanej w zimnej wodzie)200 g gęstego
mleka kokosowego1 i 1/2 - 2 szkl.
wiórków kokosowych4 łyżki
cukru brązowegoew. polewa z
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:1.
Kaszę ugotuj w 2 szklankach
wody (ok.20 min.).2. Gdy
kasza jest ugotowana (wchłonie
wodę) dodaj
mleko kokosowe i
cukier, wymieszaj aż składniki się połączą.3.
Wiórki kokosowe lekko zblenduj, tak aby były nieco drobniejsze. Można użyć również
mąki kokosowej.4. Do masy jaglanej dodaj wiórki, wymieszaj. Formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.5. Kokosanki piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.6. Po ostygnięciu,
ciasteczka można polać polewą z
gorzkiej czekolady.