Wykonanie

Sposób na pyszne, szybkie i bardzo zdrowe śniadanie?
Kasza jaglana! Dobra na słodko, z
owocami,
miodem,
jogurtem, ale i z pikantnymi dodatkami.
Śniadaniową wersję gotuję zawsze na
mleku.
Kasza ma wtedy delikatniejszy, bardziej kremowy smak.Jaglanka ugotowana na wodzie stanowi świetny dodatek do obiadu. Właściwie przyrządzona smakuje jak
makaron, dlatego często dodaję ją do zup. Szczególnie dobrze komponuje się z... domowym rosłem i z przecieranymi kremami warzywnymi.Tym razem jednak jaglanka waniliowa z
mandarynkami - bardzo, bardzo dobra.Składniki:1/2 szkl.
kaszy jaglanej1 i 1/2 szkl.
mleka2 łyżeczki
miodumała puszka
mandarynek w zalewie lub 2-3 świeże
jogurt naturalnykilka kropel ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:1.
Kaszę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie, zalać
mlekiem, dodać ekstrakt
waniliowy i gotować do miękkości na wolnym ogniu (mieszając co jakiś czas).2. Jeśli używamy świeżych
mandarynek należy je podzielić na cząstki, obrać z błonek, pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku
mandarynek z puszki, wystarczy je tylko odcedzić z zalewy.3. Do gorącej
kaszy dodajemy
mandarynki (kilka cząstek odkładamy do dekoracji) i energicznie mieszamy, aby połączyły się z
kaszą.4.
Kaszę przekładamy do miseczki, dekorujemy
mandarynkami, polewamy
jogurtem i
miodem.Dobra na ciepło i na zimno.