ßßß Cookit - przepis na WANILIOWA KASZA JAGLANA Z MANDARYNKAMI I MIODEM

WANILIOWA KASZA JAGLANA Z MANDARYNKAMI I MIODEM

nazwa

Wykonanie

Sposób na pyszne, szybkie i bardzo zdrowe śniadanie? Kasza jaglana! Dobra na słodko, z owocami, miodem, jogurtem, ale i z pikantnymi dodatkami. Śniadaniową wersję gotuję zawsze na mleku. Kasza ma wtedy delikatniejszy, bardziej kremowy smak.
Jaglanka ugotowana na wodzie stanowi świetny dodatek do obiadu. Właściwie przyrządzona smakuje jak makaron, dlatego często dodaję ją do zup. Szczególnie dobrze komponuje się z... domowym rosłem i z przecieranymi kremami warzywnymi.
Tym razem jednak jaglanka waniliowa z mandarynkami - bardzo, bardzo dobra.
Składniki:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 i 1/2 szkl. mleka
2 łyżeczki miodu
mała puszka mandarynek w zalewie lub 2-3 świeże
jogurt naturalny
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Kaszę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem, dodać ekstrakt waniliowy i gotować do miękkości na wolnym ogniu (mieszając co jakiś czas).
2. Jeśli używamy świeżych mandarynek należy je podzielić na cząstki, obrać z błonek, pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku mandarynek z puszki, wystarczy je tylko odcedzić z zalewy.
3. Do gorącej kaszy dodajemy mandarynki (kilka cząstek odkładamy do dekoracji) i energicznie mieszamy, aby połączyły się z kaszą.
4. Kaszę przekładamy do miseczki, dekorujemy mandarynkami, polewamy jogurtem i miodem.
Dobra na ciepło i na zimno.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/03/waniliowa-kasza-jaglana-z-mandarynkami.html