Wykonanie
Masło dyniowe powstało przypadkiem- miało być nadzieniem do
drożdżowych bułeczek z
dynią i
kurkumą. Okazało się, że nadzienie po ostygnięciu zamienia się w kremowe, maślane smarowidło idealnie pasujące do tostów,
pieczywa czy
ciasteczek. Przygotowanie jest banalnie proste, a gotowy produkt ma kilka zastosowań: nadzienie, smarowidło, sos. Wydaje się, że
masło dyniowe będzie u nas stałym elementem śniadań.Składniki:3 łyżki puree z dyni*2 łyżki
brązowego cukru3 łyżki roztopionego
masła1-2 łyżeczki
cynamonuew. cukier/aromat/esencja waniliowa.Przygotowanie:1. Puree z dyni wymieszać z
cukrem i
cynamonem, dodać jeszcze ciepłe
masło i
wanilię. Mieszać aż
cukier się roztopi. Odstawić na kilka minut by
masło nieco zgęstniało.Po lekkim podgrzaniu można z takiego
masła zrobić sos do placuszków (np.: http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/korzenne-placuszki-dyniowo-jabkowe.html), racuszków,
lodów, budyniu etc.Kilka uwag do składników:
Brązowy cukier można zastąpić
białym. W wersji kryzysowej, zamiast
masła można użyć
margaryny, ale nie polecam- smarowidło jest wtedy mniej aromatyczne i kremowe. Jeśli lubicie korzenne smaki, zamiast
cynamonu można użyć
przyprawy piernikowej.*Jak zrobić puree z dyni?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html