ßßß
Gęsty koktajl na bazie jogurtu greckiego smakuje jak waniliowe ciasto albo sernik na zimno. Intensywnie pomarańczowa dynia nadaje mu piękny kolor, ale jej nieco mdły smak wymaga zrównoważenia przez inne, bardziej aromatyczne składniki. Po mango lassi, jest to jeden z moich ulubionych, niedawno odkrytych koktajli.Składniki:1-1 1/2 szkl puree z dyni*2 dojrzałe banany1 cukier waniliowy200 g jogurtu greckiego (1/2 dużego opakowania)sok z 1/4 cytrynyPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Napój podawać schłodzony. Dodatek banana sprawia, że koktajl nie nadaje się do dłuższego przechowywania, gdyż traci kolor, staje się blady i brązowawy.* Puree z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać trochę wody, udusić do miękkości. Gdy przestygnie, zmiksować na gładką masę. Można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić.