Wykonanie

Gęsty koktajl na bazie
jogurtu greckiego smakuje jak
waniliowe ciasto albo sernik na zimno. Intensywnie pomarańczowa
dynia nadaje mu piękny kolor, ale jej nieco mdły smak wymaga zrównoważenia przez inne, bardziej aromatyczne składniki. Po
mango lassi, jest to jeden z moich ulubionych, niedawno odkrytych koktajli.Składniki:1-1 1/2 szkl puree z dyni*2 dojrzałe
banany1
cukier waniliowy200 g
jogurtu greckiego (1/2 dużego opakowania)sok z 1/4
cytrynyPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Napój podawać schłodzony. Dodatek
banana sprawia, że koktajl nie nadaje się do dłuższego przechowywania, gdyż
traci kolor, staje się blady i brązowawy.* Puree z dyni:
dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać trochę
wody, udusić do miękkości. Gdy przestygnie, zmiksować na gładką masę. Można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić.