ßßß
Mus z selera z powodzeniem może zastąpić puree ziemniaczane. Dobrze smakuje na ciepło np. z gotowanymi warzywami czy sałatą oraz na zimno: z pieczywem, paluszkami serowymi, krakersami. Suszone pomidory, te kwaśniejsze, w czosnkowej zalewie też pasują. 2-3 łyżki słodkiej śmietanki sprawią, że mus będzie bardzo delikatny i puszysty. Dobra wiadomość jest taka, że weganie mogą zrezygnować ze śmietanki oraz masła, a mus nadal będzie zjadliwy, ale umówmy się, trochę dodatkowych kalorii robi dobrze każdej warzywnej potrawie :PSkładniki:jeden duży lub dwa mniejsze selery2-3 łyżki śmietanki 30%2 ząbki czosnku1 szklanka bulionu warzywnego2 łyżki masła/ margarynysól, pieprz do smakususzone pomidory w zalewienatka pietruszkiPrzygotowanie:1. Selera umyj, obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle aż lekko się zarumieni, ale nie będzie brązowy ani chrupiący.2. Podsmażone kostki selera przełóż do garnka, zalej bulionem, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rozdrobniony czosnek.3. Zmiksuj wszystko na gładki mus, dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę (ok. 2-3 minuty).4. Gotowy mus podawaj na ciepło lub na zimno np. z suszonymi pomidorami, natką pietruszki i dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu.