Wykonanie

Mus z
selera z powodzeniem może zastąpić puree ziemniaczane. Dobrze smakuje na ciepło np. z gotowanymi warzywami czy
sałatą oraz na zimno: z
pieczywem, paluszkami serowymi,
krakersami.
Suszone pomidory, te kwaśniejsze, w czosnkowej zalewie też pasują. 2-3 łyżki słodkiej
śmietanki sprawią, że mus będzie bardzo delikatny i puszysty. Dobra wiadomość jest taka, że weganie mogą zrezygnować ze
śmietanki oraz
masła, a mus nadal będzie zjadliwy, ale umówmy się, trochę dodatkowych kalorii robi dobrze każdej warzywnej potrawie :PSkładniki:jeden duży lub dwa mniejsze
selery2-3 łyżki
śmietanki 30%2 ząbki
czosnku1 szklanka
bulionu warzywnego2 łyżki masła/
margarynysól,
pieprz do smaku
suszone pomidory w zalewienatka pietruszkiPrzygotowanie:1.
Selera umyj, obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na
maśle aż lekko się zarumieni, ale nie będzie brązowy ani chrupiący.2. Podsmażone kostki
selera przełóż do garnka, zalej
bulionem, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rozdrobniony
czosnek.3. Zmiksuj wszystko na gładki mus, dopraw
solą,
pieprzem, dodaj
śmietankę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę (ok. 2-3 minuty).4. Gotowy mus podawaj na ciepło lub na zimno np. z
suszonymi pomidorami,
natką pietruszki i dodatkiem świeżo zmielonego
pieprzu.