Wykonanie
Tym razem dzieło kulinarne mojej Mamy-zapomniane przeze mnie pyszne
ciasto drożdżowe z
orzechową masą. Obok przepisu w notatkach Mamy widnieje mój dopisek"bardzo bardzo dobre".Dla mnie wciąż jest pyszne,a jedząc kolejny kawałek miałam nadzieję,że może tym razem moja współpraca z
drożdżami nie pójdzie na marne,tak więc kolejnym razem ja
będę je piec.Zapraszam:)

ciasto:50 dkg
mąki25 dkg
masła3 łyżki
cukru5 dkg
drożdżypół filiżanki
mleka5
żółteknadzienie:30 dkg
cukru2 op.
cukru waniliowego20 dkg
marmolady morelowej lub pomarańczowej30 dkg mielonych
orzechów włoskichwierzch ciasta został posypany przed pieczeniem odrobiną mielonych
orzechów wymieszanych z
cukrem,można w zamian zrobić polewę
Drożdże z
cukrem rozuścić w letnim
mleku. Zagnieść
mąkę z
masłem i dodać rozpuszczone
drożdże. Dobrze wyrobić i podzielić na 3 części,rozwałkować na wielkość formy(standardowa do ciast). Dać pierwsze ciasto,na nie połowę
marmolady,następnie
orzechy z
cukrem,drugie ciasto,reszta
marmolady i ponownie
orzechy i ostatnia warstwa ciasta,posypać
orzechami z
cukrem lub po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą. Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku ok.godziny. Smacznego!!!