ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec drożdżowy :)

Przekładaniec drożdżowy :)

nazwa

Wykonanie

Tym razem dzieło kulinarne mojej Mamy-zapomniane przeze mnie pyszne ciasto drożdżowe z orzechową masą. Obok przepisu w notatkach Mamy widnieje mój dopisek"bardzo bardzo dobre".Dla mnie wciąż jest pyszne,a jedząc kolejny kawałek miałam nadzieję,że może tym razem moja współpraca z drożdżami nie pójdzie na marne,tak więc kolejnym razem ja będę je piec.Zapraszam:)
ciasto:
50 dkg mąki
25 dkg masła
3 łyżki cukru
5 dkg drożdży
pół filiżanki mleka
5 żółtek
nadzienie:
30 dkg cukru
2 op.cukru waniliowego
20 dkg marmolady morelowej lub pomarańczowej
30 dkg mielonych orzechów włoskich
wierzch ciasta został posypany przed pieczeniem odrobiną mielonych orzechów wymieszanych z cukrem,można w zamian zrobić polewę
Drożdże z cukrem rozuścić w letnim mleku. Zagnieść mąkę z masłem i dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze wyrobić i podzielić na 3 części,rozwałkować na wielkość formy(standardowa do ciast). Dać pierwsze ciasto,na nie połowę marmolady,następnie orzechy z cukrem,drugie ciasto,reszta marmolady i ponownie orzechy i ostatnia warstwa ciasta,posypać orzechami z cukrem lub po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą. Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku ok.godziny. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/07/przekadaniec-drozdzowy.html