Wykonanie
Co sądzicie o takim połączeniu?
Kaszka kukurydziana z
pomarańczą moim zdaniem stworzyła całkiem udany duet,w sam raz na szybkie ciasto.

sok i skórka z 1
pomarańczy20 dkg drobnego
cukru kryształu17,5 dkg miękkiego
masła3
jajka7,5 dkg
kaszki kukurydzianej17,5 dkg mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczeniarozmaryn suszony lub gałązka świeżego
jogurt grecki lub gęsta
śmietanka do polania na talerzykuSok z
pomarańczy wlewam do małego garnka,dodaję 2,5 dkg
cukru i zagotowuję,żeby
cukier się rozpuścił.Zdejmuję z ognia,dodaję sporą szczyptę
rozmarynu i odstawiam do przestudzenia,żeby sok nabrał
rozmarynowego aromatu.W misce ucieram resztę
cukru z
masłem,dodaję po jednym
jajku ucierając.Dodaję skórkę,
migdały i proszek i mieszam łyżką.Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50-60 min,do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika,w międzyczasie podgrzewam odcedzony z
rozmarynu syrop pomarańczowy.Ciasto nakłuwam wykałaczką dość gęsto i nawilżam
syropem.Gdy ostygnie wyjmuję z formy.Podaję ze
jogurtem.Najsmaczniejsze jest świeże,jeszcze lekko ciepłe.Smacznego!!!