Wykonanie
Tęsknię za wiosną, a właściwie mogłoby już być lato i mnóstwo świeżych warzyw na pyszne surówki. Zimowe wersje dodatków do obiadu trochę mi się już przejadły więc dziś zrobiłam surówkę, dzięki której odkryłam, że
sałata lodowa jest smaczna, chrupiąca, słodkawa w smaku, a przede wszystkim bardzo zdrowa- zawiera dużo żelaza,witaminy C, E, A oraz z grupy B, błonnik oraz reguluje trawienie . Poza tym można ją długo przechowywać w lodówce - naprawdę warto po nią sięgać.
sałata lodowa2
marchewki - ścieram na grubej tarcesos :
majonez +
jogurt grecki w proporcji 1:1
czosnek - ilość zależy do tego,jak bardzo tolerujemy jego smak, proponuję, żeby
czosnek był wyraźnie wyczuwalny w sosie
pieprz, ewentualnie
sól do smaku - ja używam bardzo mało
soli, więc do tej surówki nie dodaję
natka pietruszki - opcjonalniePrzygotowuję sos łącząc wszystkie jego składniki.Robię to najpierw dając mu czas "na przegryzienie".
Sałatę dzielę na poszczególne listki, płuczę i rwę na małe kawałki,
daję do miski, dorzucam starte
marchewki i całość łączę z sosem. Zostawiam na chwilę w lodówce, żeby smaki się połączyły,ale nie jest to konieczne:) Smacznego!!!