/10 sztuk/200g suchej ciecierzycy1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej1/3 łyżeczki suszonej papryki słodkiej1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej1/3 łyżeczki pieprzu czarnego1 łyżeczka soli morskiej1 łyżeczka kuminu1 średnia cebula1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany2 łyżki oliwy z oliwekCiecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zmielić ją wraz z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Do tak przygotowanej masy dodać bazylię, czosnek, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól i kumin. Dodać również oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, następnie przełożyć je na drugą stronę i piec jeszcze przez 20 minut. Podawać je z ulubionymi dodatkami i koniecznie z jakimś sosem :)