ßßß
Są to przepyszne, delikatne i lekkie serniczki. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i serka śmietankowego. Niewielka ilość cukru i sporo jagód. Spód z oreo, które są również w masie serowej. Robiłam już kiedyś tego typu deser (przepis), jednak bardziej do gustu przypadły mi te dzisiejsze. Zrobienie ich nie zajmuje wiele czasu. Czyli idealny wypiek na zimowy, słoneczny dzień! (i nie tylko :)
/12 serniczków/masa:300g twarogu na sernik (może być z wiaderka)150g serka śmietankowego165g jogurtu naturalnego4 ciasteczka oreo2 jajka2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki jagód (można dodać trochę więcej)spód:12 ciasteczek oreo1 łyżka masłaCiasteczka na spód zmielić drobno z dodatkiem masła. Taką masą wyłożyć papilotki na muffinki, dokładnie docisnąć do dna. Wstawić do lodówki.W międzyczasie w misie miksera umieścić oba sery, jogurt i cukier. Zmiksować. Dodać jajka i mąkę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Ciasteczka oreo pokruszyć. Dodać je i jagody do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Przelać masę serową do wcześniej przygotowanych papilotek.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki wyłączonego piekarnika i studzić w nim serniczki przez około 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.Smacznego!