Wykonanie

Pyszne
owoce zapieczone pod kruszonką z
mąki żytniej razowej,
otrębów i
siemienia lnianego.
Maliny oraz
jabłka to, według mnie, bardzo ciekawe w smaku połączenie. Jesienny deser z letnim, różowym akcentem. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika, posypane
cukrem pudrem.


/jedno duże naczynie żaroodporne/kruszonka:1/2 szklanki
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
otrębów owsianych2 łyżki
siemienia lnianego1/4 szklanki
cukru muscovado100g
masłaowoce:5 dużych
jabłek1 szklanka
malin1 łyżeczka
cynamonucukier puderDo miski wsypać obie
mąki,
otręby, siemię oraz
cukier. Wymieszać. Dodać
masło. Składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki.
Maliny umyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć
owoce, posypać
cynamonem. Przemieszać. Zakryć kruszonką.Piec w nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem piekarniku przez około 25 minut.Podawać ciepłe, posypane
cukrem pudrem.Smacznego!