ßßß
Pyszne owoce zapieczone pod kruszonką z mąki żytniej razowej, otrębów i siemienia lnianego. Maliny oraz jabłka to, według mnie, bardzo ciekawe w smaku połączenie. Jesienny deser z letnim, różowym akcentem. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika, posypane cukrem pudrem.
/jedno duże naczynie żaroodporne/kruszonka:1/2 szklanki mąki żytniej razowej1/2 szklanki mąki pszennej5 łyżek otrębów owsianych2 łyżki siemienia lnianego1/4 szklanki cukru muscovado100g masłaowoce:5 dużych jabłek1 szklanka malin1 łyżeczka cynamonucukier puderDo miski wsypać obie mąki, otręby, siemię oraz cukier. Wymieszać. Dodać masło. Składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki. Maliny umyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć owoce, posypać cynamonem. Przemieszać. Zakryć kruszonką.Piec w nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem piekarniku przez około 25 minut.Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.Smacznego!