Wykonanie
Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd ten przepis pochodzi. Znalazłam go przeglądając mój przepiśnik i miałam zaznaczone "zrobić koniecznie". Skoro "zrobić koniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są przepyszne, bardzo dobrze smakują tuż po upieczeniu ale także na drugi dzień.Są niezwykle mięciutkie i delikatne, wspaniale komponują się z domowymi
konfiturami ale także z
wędliną smakują wybornie- sprawdziliśmy;)Serdecznie polecam ;)

Składniki:500 g
mąki pszennej typ 6503/4 szklanki
jogurtu naturalnegołyżka
cukruopakowanie
drożdży instant2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
soli1
jajkoWykonanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej
drożdże,
cukier,
sól,
oliwę,
jogurt i całe
jajko. Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić, tak aby było ono gładkie i elastyczne. Miseczkę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić. Uformować wałek - lekko spłaszczając od góry (tak jak na kopytka) i pokroić na części (u mnie 10). Bułeczki wyłożyć na oprószoną
mąką blaszkę i pozostawić na około 30 minut do napuszenia. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 18 minut.Smacznego ;)
