Wykonanie
Stary jak świat ale bardzo fajny przepis na
orzechowe blaty nie tylko do
tortu.Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia.
Biszkopt z mocno wyczuwalnymi
orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością
tortowych kremów czy ciast.Polecam;)
Składniki:6
jajek6 łyżek
orzechów3 łyżki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru4.5 łyżki
bułki tartejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić je na sztywno. Do masy
białkowej dodać,
cukier oraz
żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać zmielone
orzechy i
bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.Smacznego ;)