ßßß Cookit - przepis na Cienkie naleśniki- najlepsze

Cienkie naleśniki- najlepsze

nazwa

Wykonanie

Najlepsze naleśniki jakie miałam okazję jeść, delikatne i cieniusieńkie- naprawdę nie słodzę;)
Pomyślicie, po co nam przepis na naleśniki. W sumie do niedawna sama się z tym stwierdzeniem zgadzałam, bo zawsze robiłam na oko i wychodziły.
Tym razem jednak postanowiłam zrobić naleśniki z przepisu a nie na tzw oko;) Zakochałam się w zapachu migdałów który unosił się podczas smażenia naleśników (skąd migdały, dowiecie się z przepisu poniżej).
Przepis na te naleśniki pochodzi z książki "Eggs" Michel Roux a znalazłam je na stronce
Moje Wypieki, u mnie jednak z pewnymi modyfikacjami.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
40 g cukru
dwie szczypty soli
4 jajka
800 ml mleka
300 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego (użyłam z Gostynia)
9 g aromatu migdałowego
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać aby nie zostały grudki. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylać jedną porcję ciasta (używam do tego chochli) i smażyć do czasu, aż pokażą się na naleśniku pęcherzyki, następnie odwrócić i smażyć przez chwilę z drugiej strony.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/02/cienkie-nalesniki-najlepsze.html