ßßß
Składniki *:360 gram mąki pszennej chlebowej14 gram świeżych drożdży1 jajko125 ml mleka45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego125 gram puree z dynipół łyżeczki soli2 łyżeczki cukruPonadto:1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułekkilka włoskich orzechówWykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć) od góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.Puree:1 dyniaWykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree.Smacznego;)
*Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek** drugie wyrastania bułek może odbyć się w lodówce przez całą noc, rano wystarczy wyciągnąć bułki z lodówki i upiec