Wykonanie
Przepis na te rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te oto rogaliki z nadzieniem różanym, bardzo je lubimy;) Myślę jednak, że inne nadzienie typu
krem czekoladowy,
dżem,
biały ser będą idealnie do nich pasowały. Rogaliki są bardzo mięciutkie a przy tym delikatnie kruche. Polecam bardzo;)
Składniki:0.5 kg
mąki tortowejkostka
masłaszczypta
soli2 łyżki
cukru2 łyżki
śmietany kwaśnej1
jajko7 gram
drożdży instant lub 25 gram świeżychPonadto:
Jajko,powidła do nadziania,
cukier puder do oprószeniaWykonanie: Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (
drożdże instant wymieszać dokładnie z
mąka). Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej
wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy odwinąć, delikatnie podsypać
mąką i przerobić, kolejno rozwałkować. Ja wałkuję ciasto na kształt okręgu i dziele sobie je na trójkąciki, następnie na każdego nakładam porcję nadzienia i zwijam od tej najszerszej strony. Gotowe rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy jednak pamiętać że końcówka rogalika powinna się znajdować pod
spodem. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu rogaliki oprószyć
cukrem pudrem albo polukrować.A tutaj link do filmiku który pokazuje jak w inny sposób zwinąć
rogale. Przyznam się, że próbowałam tak ale kompletnie mi nie wychodziło chociaż w metodzie "trójkącika" też nie jestem mistrzynią. : Zwijanie rogalikówSmacznego;)