Wykonanie
Lubicie
lody miętowe z czekoladą? Bo ja bardzo, to moje ulubione:) Takie jak pamiętam z dzieciństwa a może i lepsze:) Myślę, że długo nie trzeba ich zachwalać, polecam jak najbardziej:)Dla mnie dodatkowy plus za to, że do ich przygotowania nie potrzebne są
jajka;D Spróbujcie a na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki:3 szklanki
kremówki 30%1 1/2 szklanki
mleka 3,2 %16 gram
cukru waniliowego1 1/4 szklanki
cukru kryształu100 gram
gorzkiej czekoladysyrop miętowy około 10 łyżekgarść świeżej
mięty pieprzowej(opcjonalnie odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez)Wykonanie:
Mleko zagotować i zaparzyć w nim
mięte. Kremówkę podgrzewać z
cukrem na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z
mlekiem. Przestygniętą mieszankę wstawić na cała noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć i odcedzić
miętę, dodać około 10 łyżek
syropu miętowego i wymieszać. Gotowy płyn wstawić do zamrażalnika i co jakiś czas miksować aby nie wytworzyły się kryształki
lodu. Gdy
lody będą już lekko zamarznięte dodać pokrojona w drobną kosteczkę
czekoladę, całość wymieszać i zamrozić (najlepiej przez 24 godziny).