Wykonanie
Tak mi jest zielono, ż e podziel ę si ę z
Wami jeszcze jednym mi ę towym przepisem. Mysl ę, ż e b ę dzie w sam raz na gor ą ce dni…
Lista zakupów:250 ml
śmietanki 30%250 ml
mleka90 g
cukru(można mniej )1
cukier waliliowy15 gr
żelatyny, ja używam w p ł atkach60ml
syropu miętowegoTabliczka
gorzkiej czekoladyZagotować
smietane i 3/4
mleka , dodać
cukier i
cukier waniliowy. Przygotować
żelatynę, t ą w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie , a
potem dobrze wycisn ąć i rozpu ś ci ć w gor ą cym p ł ynie(np w ¼ szklanki
mleka), ale nie we wrz ą tku.Zdjąć naczynie z
mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą
żelatynę i
syrop miętowy. Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek. Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h). Rozpuścić
czekoladę i nape ł nić ni ą ma ł e foremki silikonowe, wstawić do lodówki. .Foremki silikonowe delikatnie odgi ą ć i wyj ą ć panna cotta i zastyg łą
czekoladę.