Wykonanie
Pomysł na to danie poddała mi znajoma. Jeżeli lubicie
kalafiora to jest to propozycja dla Was:) Klasyczny
kalafior w nowej wersji, smakuje pysznie i też ciekawie wygląda, przy okazji nie ma dużo z nim zabawy.Spróbujcie bo warto:)

Składniki:1
kalafior1,5 kg
mięsa mielonegopieprz do smaku
wegeta do smaku
sól do smakułyżeczka
słodkiej papryki1
jajko2 łyżki
bułki tartejplastry
szynki bądź
boczku10 dag startego
żółtego seraWykonanie:
Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się
wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z
wody i przestudzić. W
między czasie przygotować
mięso. Jeżeli mamy
mięso w całości należy je zmielić. Zmielone
mięso przyprawiamy do smaku
wegetą,
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Następnie dodajemy
jajko i
bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym
mięsem dokładnie oblepiamy całego
kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami
szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym
żółtym serem.
