ßßß
Składniki:400 gram maki chlebowej20 g drobnego cukrupół łyżeczki soli4 gram drożdży suchych lub 8 gram świeżych260 gram mleka30 gram roztopionego masła8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnkuCzosnkowo-pietruszkowe masło:2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki60 gram miękkiego masła12 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskęWykonanie masła : Pietruszkę, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Ponadto:1 jajkołyżka słodkiej śmietankiWykonanie bułeczek : Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Resztę składników umieścić w misce. Gdy drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W między czasie przygotować "czosnkowo-pietruszkowe masełko". Po tym czasie delikatnie przerobić ciasto i uformować 10 bułeczek. Pozostawić pod przykryciem na blaszce do wyrośnięcia.Każdą bułeczkę delikatnie naciąć i zrobić w niej wgłębienie. Następnie każdą bułeczkę należy posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką słodkiej śmietanki. Kolejno do wgłębienia nałożyć nadzienie(masło). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.