ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe bułeczki

Czosnkowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Po cebulowych bułeczkach czas na mocno czosnkowe bułeczki. Nam smakowały baaardzo. Delikatne, lekko chrupiące. Jednym słowem pyszne;) Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki (ja zwiększyłam ilość czosnku w masełku i dodałam czosnek do ciasta) natomiast oryginalny przepis znajduje się na blogu Happy Home Baking . Serdecznie polecam:)
Składniki:
400 gram maki chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
4 gram drożdży suchych lub 8 gram świeżych
260 gram mleka
30 gram roztopionego masła
8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
Czosnkowo-pietruszkowe masło:
2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
60 gram miękkiego masła
12 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
Wykonanie masła : Pietruszkę, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ponadto:
1 jajko
łyżka słodkiej śmietanki
Wykonanie bułeczek : Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Resztę składników umieścić w misce. Gdy drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W między czasie przygotować "czosnkowo-pietruszkowe masełko". Po tym czasie delikatnie przerobić ciasto i uformować 10 bułeczek. Pozostawić pod przykryciem na blaszce do wyrośnięcia.Każdą bułeczkę delikatnie naciąć i zrobić w niej wgłębienie. Następnie każdą bułeczkę należy posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką słodkiej śmietanki. Kolejno do wgłębienia nałożyć nadzienie(masło). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/05/czosnkowe-bueczki.html