Wykonanie
Po
cebulowych bułeczkach czas na mocno
czosnkowe bułeczki. Nam smakowały baaardzo. Delikatne, lekko chrupiące. Jednym słowem pyszne;) Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki (ja zwiększyłam ilość
czosnku w masełku i dodałam
czosnek do ciasta) natomiast oryginalny przepis znajduje się na blogu Happy
Home Baking . Serdecznie polecam:)

Składniki:400 gram
maki chlebowej20 g drobnego
cukrupół łyżeczki
soli4 gram
drożdży suchych lub 8 gram świeżych260 gram
mleka30 gram roztopionego
masła8 przeciśniętych przez praskę ząbków
czosnkuCzosnkowo-
pietruszkowe masło:2 łyżki drobno posiekanej świeżej
natki pietruszki60 gram miękkiego
masła12 ząbków
czosnku, przeciśniętego przez praskęWykonanie
masła :
Pietruszkę,
masło i przeciśnięty przez praskę
czosnek dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Ponadto:1
jajkołyżka słodkiej
śmietankiWykonanie bułeczek : Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Resztę składników umieścić w misce. Gdy
drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W
między czasie przygotować "
czosnkowo-
pietruszkowe masełko". Po tym czasie delikatnie przerobić ciasto i uformować 10 bułeczek. Pozostawić pod przykryciem na blaszce do wyrośnięcia.Każdą bułeczkę delikatnie naciąć i zrobić w niej wgłębienie. Następnie każdą bułeczkę należy posmarować roztrzepanym
jajkiem z łyżką słodkiej
śmietanki. Kolejno do wgłębienia nałożyć nadzienie(
masło). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.