Wykonanie
Pyszne
ciasteczka z dodatkiem dyni, idealne na Halloween :)

Składniki:1,5 szklanki
mąki orkiszowej typ 7001/4 szklanki
skrobi kukurydzianej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia150g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego Demerara (lub innego zamiennika
cukru, np.
ksylitolu)100g startej dyni1 łyżka startej
skórki cytryny1/2 łyżeczki
imbiru w proszku (lub startego świeżego)1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:1.
Mąkę,
skrobię,
proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. Dodać startą
dynię,
imbir i
skórkę cytryny,
cynamon i ponownie dokładnie wymieszać.2.
Masło zmiksować z
cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać zawartość miski. Ciasto będzie kruche, więc należy ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące (w razie potrzeby dodać odrobinę
mąki).3. Nagrzać piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.3. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej
mąką i wycinać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych wyżej składników powinny wyjść 2-3 duże blaszki
ciasteczek.4.
Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut (aż się ładnie zarumienią). Należy uważać, bo szybko się mogą przypalić.